Termalna Panonska Slovenija

Dolenjska

Bled – Otočec = 125 km

F007753-020_jesen_v_sloveniji_iztok_medja_otocec-photo-m© Iztok Medja, arhiv EKVisuals d.o.o., www.slovenia.info

Dežela, ki jo obliva zelena reka Krka, je znana po svojem vinskem posebnežu – cvičku. Njegov dom so vinorodni griči, ki jih krasijo zidanice – hišice z vinsko kletjo. Vino cviček pridelujejo tudi menihi iz Pleterij, edine še žive kartuzije v slovanskem svetu. Po Dolenjskem se pretakajo tudi zdrave vode, ujete v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah. Pravljična doživetja vas čakajo na Otočcu, v edinem slovenskem gradu na rečnem otočku. V Šentrupertu vstopite v Deželo kozolcev.

 

Velenje – Topolšica

Bled – Velenje = 129 km

F013964-termalno_panonska_slovenija_velenje_andrej_tarfila_11-photo-m© Andrej Tarfila, www.slovenia.info

Velenje je najmlajše slovensko mesto z zelenim srcem in rudarskim ožiljem. V edinstvenem Muzeju premogovništva se nahaja najgloblja jedilnica v Sloveniji. Kot posledica rudarske dejavnosti je nastalo tudi Velenjsko jezero, ki je danes živahno središče za aktivnosti na in ob vodi. Iz Velenja vodijo številne poti po zeleni Šaleški dolini. Pripeljejo vas tudi do Term Topolšica, ki se nahajajo v objemu zelenih gozdov.

 

Celje

Bled – Celje = 132 km

F008209-celje_jost_gantar_17_orig_jpg-photo-m© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Knežje mesto slovi po Celjskih grofih, eni najmočnejših evropskih rodbin, o katerih se širijo številne legende. Te najbolj oživijo na Starem gradu, ki bdi nad mestom. Sprehod po mestu vam razkrije sledi antične Celeie, zgodbo svetovne popotnice in povezanost mesta z naravo. Mestni gozd z edinstveno drevesno hišico je odličen zeleni pobeg. Priljubljeni izletniški točki sta Šmartinsko jezero in Celjska koča. V bližnjem Žalcu si pivo lahko natočite kar iz Fontane piva.

 

Dobrna

Bled – Dobrna = 134 km

F000530-stb_211_dobrna_thermal_spa_spas_and_health_resorts_photo_dean_dubokovic_orig_jpg-photo-m© Dean Dubokovič, www.slovenia.info

Dobrna je kraj najstarejšega delujočega zdravilišča v Sloveniji z več kot 610-letno tradicijo. Moč termalne vode v Dobrni so poznali že Kelti in Rimljani. Zdravilni dobrnski vrelec je ujet v starem Zdraviliškem domu. Od tu se razprostira še ena posebnost kraja - Zdraviliški park z 200 let starim drevoredom kostanjev. V parku raste tudi eden najdebelejših topolov v Sloveniji.

 

Laško

Bled – Laško = 144 km

F001978-lasko29_orig_jpg-photo-m© Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Laško je sotočje samih dobrih stvari – pivovarstva, čebelarstva in zdravih voda! Pivovarska tradicija ima tu globoke korenine in to lahko zaznate na vsakem koraku – od največje slovenske pivovarne in največjega slovenskega festivala piva do pivovskega termalnega razvajanja. Medene sledi vas vodijo na podeželje in tudi v terme. Skupaj z vrelci zdravih voda, ujete v Thermani Laško in Rimskih Termah, vas popeljejo do krepkega zdravja in dobrega počutja.  

 

Čatež in Posavje

Bled – Čatež ob Savi = 159 km

F010725-sremic_krsko_jost_gantar-photo-m© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Posavje je slovenska dežela gradov. Na območju med rekama Savo in Krko jih najdemo šest. S svojo umetniško dušo vas očara Kostanjevica na Krki, edino slovensko mesto na rečnem otoku. Zaobljeni griči Posavja so posejani z vinogradi, ki jih dopolnjujejo prav posebne »vinske kleti« - zidanice in repnice. Dobro počutje in vodno zabavo pa najdete v Termah Čatež, kjer imajo največji termalni vodni park v Sloveniji.

 

Rogaška Slatina

Bled – Rogaška Slatina = 166 km

F013305-termalno_panonska_slovenija_rogaska_slatina_andrej_tarfila_7-photo-m© Andrej Tarfila, www.slovenia.info

Rogaška Slatina sodi med najstarejše slovenske zdraviliške kraje. Njena glavna posebnost je mineralna voda Donat Mg z največjo vsebnostjo magnezija na svetu. Njene pozitivne učinke s pridom koristijo v slovitem zdravilišču in vrhunskem medicinskem centru, ki ju povezuje slikovit Zdraviliški park. Rogaška Slatina pa ni poznana le po svoji zdraviliški tradiciji, ampak tudi po izjemnem, ročno izdelanem kristalu, ki krasi domove širom sveta.

 

Podčetrtek

Bled – Podčetrtek = 170 km

F013986-samostan_olimje-photo-m© Amadeja Knez, www.slovenia.info

Podčetrtek je s Termami Olimia pojem za razvajanje, saj se tu nahaja najsodobnejši wellness center v Sloveniji. Razvaja pa tudi zelena okolica ob reki Sotli. V vasi Olimje stoji slikovit minoritski samostan z eno najstarejših lekarn v Evropi. Čokoholiki boste z veseljem obiskali olimsko čokoladnico, ljubitelji narave pa pisan rastlinski in živalski svet med visokodebelnimi travniškimi sadovnjaki v Kozjanskem parku.

 

Ptuj

Bled – Ptuj = 183 km

F012812-1_veduta_zelena_foto_mankica_kranjec-photo-m© Mankica Kranjec, arhiv Zavod za turizem Ptuj, www.slovenia.info

Najstarejše slovensko mesto je dom kurenta, pustnega lika, katerega obhodi so uvrščeni med Unescovo dediščino. Tu so nekdaj taborili Rimljani in pustili svoje sledi širom mesta, celo v bližnjih termah lahko zaznate njihov duh. Nad mestom bdi mogočen Ptujski grad, srednjeveško arhitekturno dediščino dopolnjujeta še Dominikanski in Minoritski samostan. Ptuj obdajajo vinorodne Slovenske gorice in Haloze, zato ni naključje, da se tu nahaja najstarejša vinska klet v Sloveniji.

 

Pomurje

Bled – Murska Sobota = 232 km

F010722-lendava_vinarium_pomlad_jost_gantar-photo-m© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Pomurje je dežela pisane gastronomije in zdravih voda, katerih moč lahko začutite v kar šestih termah. Življenje najbolj severovzhodnega dela Slovenije od prazgodovinskega panonskega morja do danes spoznate v Expanu, najlepši razgled pa ujamete na stolpu Vinarium. Na Goričkem, kjer je nekdaj bruhal vulkan, stoji največji baročni grad na Slovenskem. Romantiki bodo svoje zavetje našli na Otoku ljubezni ob Muri. S svojo vinogradniško dušo vas navduši Prlekija.