Mediteranska in Kraška Slovenija

Kras

Bled – Postojna = 101 km

F008791-park_skocjanske_jame_jost_gantar_5_orig_jpg-photo-m© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Kras preseneča s svojimi čudesi na in pod zemeljsko površino. Kraljica med kraškimi jamami je Postojnska jama, ki s Predjamskim gradom, največjim jamskim gradom na svetu, tvori eno največjih slovenskih znamenitosti. Z največjim podzemnim kanjonom navdušujejo Unescove Škocjanske jame, s svojo muhasto naravo pa presihajoče Cerkniško jezero. V Lipici vas očarajo beli konji lipicanci. Štanjel je kraški arhitekturni biser. Na tem območju sta doma kraški teran in kraški pršut.

 

Nova Gorica in Vipavska dolina

Bled – Vipava = 125 km

F013630-kolesarjenje_vipavska_dolina_jost_gantar_3-photo-m© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Vipavska dolina je svet gastronomskih užitkov in raznovrstnih aktivnosti v vseh letnih časih. Dolina navdušuje s pristnimi kamnitimi vasmi Vipavski križ in Goče, sledovi Rimljanov v Ajdovščini in Vipavi, reko Vipavo z edinstvenim deltastim izvirom ter največ avtohtonimi sortami vin v Sloveniji. Nova Gorica je mlado mesto na stičišču dveh kultur. V njeni bližini se pne Solkanski most z največjim kamnitim lokom na svetu. Samostan Kostanjevica je znan po grobnici Burbonov.

 

Ankaran

Bled – Ankaran = 153 km

F013217-055220_sto_aktivnosti_v_istri_debeli_rtic_kajaki-photo-m© Jaka Ivančič, www.slovenia.info

Ankaran je začetna točka slovenske obale. Krajinski park Debeli Rtič s svojo blagodejno klimo slovi kot obmorsko zdravilišče. Raziskovalne duše bo navdušilo pokopališče školjk z lupinami kar 234 vrst vseh polžev Tržaškega zaliva in zaliv svetega Jerneja z ostanki iz antične dobe. Ob turističnem kompleksu v Ankaranu se nahaja samostan sv. Nikolaja, ki je v svoji zgodovini imel različne vloge, danes pa je preurejen v hotel.

 

Koper

Bled – Koper = 155 km

F002156-12_koper_4223_orig_jpg-photo-m© Tadej Bernik, www.slovenia.info

Obiščite mesto stoterih sonc, ki ga krasijo srednjeveške benečanske zgradbe. Po vodna doživetja se splača v Žusterno, le korak pa vas loči do zaščitenega slanega močvirja, Škocjanskega zatoka. Zeleno podeželje preseneča z bogato kulturno dediščino in izbranimi istrskimi okusi. Hrastovlje privabljajo z znamenitim Mrtvaškim plesom, grad Socerb z razkošnimi razgledi na obalo, Marezige pa s svojim praznikom vina refoška. Kraški rob pa je pravi raj za plezalce.

 

Izola

Bled – Izola = 159 km

F009856-jacob_stb_izola_1-photo-m© Jacob Riglin, Beautiful Destinations, www.slovenia.info

Izola je mesto, zraslo na nekdanjem otoku, ki ima bogato ribiško tradicijo. Na sprehodu po očarljivih ulicah vas spremlja vonj po ribjih dobrotah, ki jih dopolnjuje odlično oljčno olje in vino z izolskega podeželja. Povezanost mesta z morjem predstavlja Izolana – hiša morja, sami pa se s sinjim Jadranom povežete na eni od raznovrstnih plaž. Prebudite raziskovalni duh z obiskom arheološkega najdišča v Simonovem zalivu, potopom do potopljene čezoceanke Rex ali z obiskom mestnih palač.

 

Portorož - Piran

Bled – Piran = 170 km

F002521-3_piran_jost_gantar_orig_jpg-photo-m© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Portorož je svetovljanski center družabnega življenja in edinstvene wellness ponudbe na obali. Zgodovinski Piran očara s svojimi romantičnimi zgradbami, mogočnim obzidjem in najslavnejšim rojakom – virtuozom Tartinijem. Živahni Portorož in romantični Piran povezuje sol, saj ju obdajajo soline. V Sečoveljskih solinah še vedno ročno pridelujejo sol po več stoletij starem načinu. V krajinskem parku Strunjan vas pot iz solin vodi do najvišjega flišnega klifa na Jadranski obali.