Dolina Soče

Bled – Tolmin = 76 km
Bled – Bovec = 85 km

reka soca alan kosmac© Alen Kosmač, Sidarta, www.slovenia.info

Reka Soča velja za eno najlepših alpskih rek. Ne le zaradi svoje osupljive modrozelene barve, pač pa tudi zaradi pokrajine, skozi katero si utira pot. Med slikovitimi vrhovi Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka še vedno živi pravljica o Zlatorogu, kozlu z zlatimi rogovi, ki čuva neizmerno bogastvo narave. Divja dolina Trenta, Velika in mala korita Soče, Tolminska korita, slikoviti slapovi Kozjak, Boka, Virje – to je le nekaj zakladov, ki jih je vredno obiskati.

slap kozjak© Iztok Medja, www.slovenia.info

Dolina Soče je raj za ljubitelje aktivnosti na prostem, pa naj gre za adrenalinsko jezdenje brzic Soče z raftom ali kajakom, pustolovsko raziskovanje sotesk in spuščanje po najbolj drznih jeklenicah ali iskanje najlepših razgledov z okoliških vrhov peš ali s kolesom, pozimi pa na smučeh na visokogorskem smučišču Kanin - Sella Nevea.

Kar težko je verjeti, da je pred več kot sto leti tu vihrala ena najsrditejših front prve svetovne vojne. Sledovi Soške fronte, ki jih povezuje Pot miru, so še danes vidni po dolini. Med njimi je spominska cerkev na Javorci, ki velja za enega najlepših spomenikov prve svetovne vojne na Slovenskem.

javorca jost gantar© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Dolina Soče je tudi svet vrhunskih gastronomskih užitkov in raznovrstnih festivalov, ki dajejo dolini še dodaten čar.