Gorje

Bled – Spodnje Gorje = 4 km

Sv_Jurij_Zg_Gorje_Jost_Gantar_1920px© Jošt Gantar

Gorje so s svojimi vasmi in zaselki stisnjene v objem planot Pokljuke in Mežakle. So nekakšen »balkon« Julijskih Alp, od koder pogled seže na Karavanke in Bled. Narava tu ni skoparila s svojimi zakladi, ki v veliki meri ležijo v Triglavskem narodnem parku. Največji dragulj je soteska Vintgar, ki jo je izklesala reka Radovna. Polna naravnih čudes je Pokljuška soteska. Bogata kulturna in naravna dediščina krasi dolino reke Radovne, ki jo lahko raziščete peš ali s kolesom.

F004366-tnp_065_pokljuka_gorge_photo_ales_zdesar_orig_jpg-photo-l© Aleš Zdešar, www.slovenia.info

V bližini Poljšice se nahaja edinstven ledeniški skalni spodmol, imenovan Poglejska cerkev, ki velja za eno najstarejših arheoloških najdišč v Sloveniji. Danes je to priljubljena točka za pohodnike in plezalce.

Poglejska-cerkev-Matevz-Vukotic© Matevž Vukotič

Gorje so poznane po bogati tradiciji izdelovanja zvoncev. Najboljši vpogled v zvončarsko tradicijo lahko dobite v Pogvajnovi kovačnici na Višelnici. A najglasnejše zvonjenje se sliši iz župnijske cerkve Sv. Jurija. Gorjanci so ponosni na njen več kot 150 let star zvon, o katerem govori tudi najbolj znani gorjanski napev »V Gorjah zvoni, da se turn majé«.