Na Bledu imamo novo sladico

10.03.2023 | Novice

V letu 2023 praznujemo 200-letnico rojstva Arnolda Riklija, začetnika zdraviliškega turizma na Bledu. Ob obletnici njegovega rojstva je nastala Riklijeva rezina v moderni preobleki. Rezina je narejena iz listnatega testa, jajčne kreme, sladke smetane, marelične marmelade in čokolade. 

rikli-rezina© Zavod za kulturo Bled

Kremno rezino je na Bled v 19. stoletju prinesel prav švicarski naravni zdravilec Arnold Rikli, ki je na Bled privabil mnoge Evropejce in ga spremenil v priljubljeno turistično točko. Na Bledu je odprl zdravilišče, v katerem je bila kultura prehranjevanja bolj pičla in strogo vegetarijanska, uživanje mesa in alkohola pa je bilo v večini primerov popolnoma prepovedano. To je med zdraviliškimi gosti vodilo do občasne nejevolje in nezadovoljstva, zato se je Rikli odločil, da bo ob posebnih priložnostih malo popustil in svoje goste občasno osrečil s ‘švicarsko kremšnito’. Ta se je v hotelu Park razvila po svoje, ob 200. obletnici Riklijevega rojstva, pa so na Zavodu za kulturo Bled poustvarili Riklijevo rezino z modernim pridihom.

Izvirni recept je priskrbel poznavalec Riklijeve dediščine Vojko Zavodnik, za razvoj pa je v sodelovanju z Zavodom za kulturo Bled poskrbelo lokalno slaščičarsko podjetje Conditus.

Sladica je po svoji zasnovi kremšniti podobna. Izdelana je iz listnatega testa, jajčne kreme z dodatkom sladke smetane in marelične marmelade, na vrhu pa je okrašena s čokolado in čokoladnim medaljonom s podobo originalnega Riklijevega podpisa. Prav plast čokolade in umetelno izdelan medaljon odstopata od originalne Riklijeve rezine. Medaljon je dodan na Riklijevo čast, plast čokolade pa je nadomestila sladkorno glazuro, ki je bila na vrhu prej. Nekoč so namreč uporabljali sladkor, ker so bile ostale sestavine predrage, zdaj ko je čokolada cenovno dostopnejša, so se odločili za to možnost. Sodobnemu času je prilagojen tudi dizajn sladice.

Za zdaj rezino strežejo na treh lokacijah: v restavraciji na Blejskem gradu, restavraciji Zaka in v hotelu Triglav.