Bled nekoč

20.08.2020 | Novice

NASLOVNI_PANO2

V ponedeljek, 24. avgusta, bo Niko Mučič iz podjetja Cut Bled v sodelovanju s Turizmom Bled na Jezerski promenadi postavil fotografsko razstavo Bled nekoč. Starodobne fotografije prikazujejo utrip Bleda od druge polovice 19. stoletja do 80. let prejšnjega. Marsikaj se je spremenilo, a romantična podoba kraja z jezerom, otokom in gradom je enaka kot danes, zato nosi ime Imago paradisi – Podoba raja. Besedila pod fotografijami sta prispevala Janez Fajfar in Romana Purkart, besedila pa bodo v slovenskem in angleškem jeziku. 

Na ogled bodo med drugim fotografije obiska cesarja Franca Jožefa, ki je bil na Bledu 16. julija 1883. Fotografije prikazujejo del blejske stavbne dediščine, kamor sodijo stari hotel Park, stara Mežaklo, Mirni dol in znamenje na Mlinem. Včasih je bil odnos do dediščine žal slab, tako se je za vedno izgubila ena izmed izjemnih podob Bleda, ki jo je predstavljala stavbna dediščina. Zanimive so tudi fotografije, ki prikazujejo obrti, s katerimi so se ukvarjali Blejci. Razstava bo na Jezerski promenadi na ogled do 15. septembra. 

V okviru razstave bodo potekala brezplačna 30-minutna vodstva soavtorja župana Janeza Fajfarja. Vodstva bodo potekala ob sredah (26. avgust, 2. in 9. september) ob 10.00. Vodenje bo izvedeno za max. 10 oseb, obvezne so prijave na e-mail .