Tradicionalna žganjekuha tepkovega žganja Tr'glav

Kako se najlepšo tepko spremeni v Tr'glavov žganje?

Na koncu prgarske vasi v Mužah stoji manjša kmetija pr' Trsegvav obkrožena s sadovnjakom in prečudovitim pogledom na Julijske Alpe v vse smeri. Temelji kmetije segajo v leto 1736, v čas Marije Terezije. Na posestvu so se menjavale generacije in vse do danes ohranjale kulturo poljedelstva, živinoreje in seveda žganjekuhe. Žganjekuha je bila še do ne dolgo nazaj prisotna na prav vseh okoliških kmetijah, v zadnjih desetletjih pa so to opravilo ljudje začeli opuščati, izsekali so stare mogočne tepke, znanje pa je zabrisal čas. Gospodar pr' Trsegvav pa to tradicijo svojih prednikov trmasto ohranja še naprej, saj ves čas skrbno ureja stari sadovnjak ter dosledno zasaja nov podmladek tepk. Kar jesen rodi, pa spremenil v vrhunsko tepkovo žganje Tr'glav, seveda s pomočjo gospodarice, ki nabere le najboljše tepke iz domačega sadovnjaka. Tepkovemu žganju pa dodajata tudi raznovrstna gorska zelišča, med in sadje.

Ker jesen ponavadi dobro obrodi, se žganja skuha toliko, da ga vedno nekaj ostane še za prijatelje, vaščane in vse, ki želijo okusiti pravo Tr'glavov žganje in likerje.

BLED certifikat za WEB 2020_03_31


Najbolj primeren čas v letu: Vse leto


Min. / max. št. udeležencev: 2 - 25


Trajanje programa: 90 - 120 min


Kje se program izvaja: Zunaj (v sadovnjaku, pred kmetijo) in znotraj (klet)


Lokacija izvedbe:  Kmetija Tr'glav, Muže, Zasip