Vile na Bledu

Spoznajte arhitekturno plat zgodovine Bleda skozi čudovite in zaščitene blejske vile.

Na Bledu je bilo nekoč 135 vil, ki so nastajale od druge polovice 19. stoletja naprej. Vile so bile bogate in mogočne, nekatere med njimi so bile obkrožene s parkom in imele svojo čolnarno. Danes te vile služijo različnim namenom, saj so nekatere zasebne, druge protokolarne, tretje pa so urejene za turistične namene.
Vila Zora je najstarejša izmed vil na Bledu, zgrajena že leta 1853, edina v neogotskem slogu. Postavil jo je tržaški trgovec s premogom Karl Rittmayer. Danes je v njej sedež občine Bled in tudi poročna soba, kjer potekajo civilni poročni obredu na Bledu.

Vilo Zlatorog in Vilo Rog je dal konec 19. stoletja zgraditi dunajski trgovec Adolf Muhr. Danes je Vila Zlatorog protokolarni objekt, namenjen dejavnostim državnega vrha in sodi med spomeniško zaščitene objekte Slovenije, Vila Rog pa je v zasebni lasti.
Vila Bella ali Beli dvor je romansko-renesančna vila iz konca 19. stoletja in stoji na eni najlepših lokacij s pogledom na jezero in Blejski grad. Zgradila jo je plemiška družina Lazzarini, med časom Jugoslavije pa je bila vila namenjena pisarnam hotelskega podjetja.

© Jošt Gantar

Vila Bled

Vila Bled, ki leži ob mirnem predelu Bleda, ob obali Blejskega jezera, je največja in zgodovinsko najpomembnejša med vilami na Bledu. Na njenem mestu je nekdaj stal dvorec rodbine Windisch-Grätz, leta 1920 pa je dvorec postal poletna rezidenca jugoslovanske kraljeve družine Karađorđević. Po drugi svetovni vojni so dvorec porušili in na njegovem mestu zgradili Vilo Bled, ki je postala rezidenca Josipa Broza – Tita. Tu je gostil številne uradne državne obiske, med njimi Nikito Khruscheva, Indiro Gandhi in Nasserja.
Pomembna stavba je paviljon Belvedere, ki stoji na 30-metrskih stebrih, ki jih je zasnoval Jože Plečnik kot temelje za novo rezidenco, poznan kot Titova čajnica. Vila Bled danes deluje kot hotel, ki ponuja edinstveno izkušnjo, v duhu elegance 50-ih let prejšnjega stoletja.

Doživite

  • Pri sprehodu okoli Blejskega jezera opazujte imenitne vile. Katera vam je najbolj všeč?
  • Oglejte si ekstravagantno Vilo Bled, kjer se je nekoč pisala zgodovina.
  • V Kavarni Belvedere si privoščite postanek in poskušajte začutiti utrip Titove čajanke.

Vredno ogleda

Znamenitosti