Dolina Radovne

S kolesom odkrivajte lepote naravne in kulturne dediščine ob reki Radovni.

Dolina reke Radovne, stisnjena med planoti Mežaklo in Pokljuko, je robni del Triglavskega narodnega parka. Na njenem začetku se združita dve ledeniški dolini – Kot in Krma, v zaključnem delu pa jo krasi 1600 metrov dolga divja soteska Vintgar.

 

 

Dolina je priljubljena predvsem med kolesarji, saj skoznjo poteka kolesarska pot, primerna tudi za družine. Ob poti lahko spoznate bogato naravno in kulturno dediščino. Med naravnimi posebnostmi so grbinasti travniki in več stoletij stara Gogalova lipa. S svojo idiličnostjo v objemu gozda navdušuje umetno jezero Kreda. O življenju ljudi na tem območju pričajo stare domačije, kot je denimo Pocarjeva domačija. Ob reki so bili nekoč delovali mlini in žage, kakršni so ohranjeni Psnakova žaga in mlin ter Mihov grajski mlin.

Skozi dolino so po ljudskem pričevanju šli Napoleonovi vojaki, o čemer govori t.i Napoleonov kamen. Dolino je zaznamovala tudi 2. svetovna vojna –  spomenik Požgane Radovne in ostanki Smolejeve domačije so spomin in opomin na nesmiselnost vojn.