O kulinariki na Bledu
Prepustite se kulinaričnim užitkom, ki jih za vas pripravljajo blejski kuharji. Raziščite pestro ponudbo vrhunske sodobne kulinarike, prepletene s tradicionalnimi slovenskimi jedmi. Med tipične regijske jedi, ki jih morate poizkusiti, spadajo lokalni siri, enolončnice, kranjska klobasa, sirovi štruklji, ajdovi krapi in pražen krompir. Ob jedi ne pozabite na kozarec odličnega slovenskega vina ali piva iz lokalnih pivovarn. Med žganji slovijo domača medica, borovničke ali smrekovec, od brezalkoholnih pijač pa je najbolj zdrava voda, ki jo v Sloveniji lahko pijemo kar iz pipe.
© D. Dubokovič
Ste ljubitelji vrhunske kulinarike? Restavracija Julijana se kot edina na Bledu ponaša z "The Michelin Plate" nagrado, prav tako pa ima tri Gault & Millau kape. Le-te so prejele tudi Restavracija 1906, Restavracija Vila Bled in Vila Prešeren.
© Tomo Jeseničnik
Za zaključek na sladki noti izberite blejsko kremno rezino, blejsko grmado ali sladke štruklje. Lahko si privoščite tudi potico, ki vam jo postrežejo v Potičnici na Blejskem otoku, ali pa poskusite odlične prgine štruklje, ki jih tradicionalno pripravljajo samo v Zasipu pri Bledu.
V letu 2023, ob praznovanju 200-letnice rojstva Arnolda Riklija, začetnika zdraviliškega turizma na Bledu, je nastala Riklijeva rezina v moderni preobleki. Rezina je narejena iz listnatega testa, jajčne kreme, sladke smetane, marelične marmelade in čokolade.
© Boris Pretnar, Zavod za kulturo Bled
Med svojim raziskovanjem bodite pozorni na znamko Bled Local Selection, pod katero se vrstijo kulinarični proizvodi izpod rok domačinov.
© Boris Pretnar
Pridne roke blejskih pridelovalcev skrbijo, da sta tržnici na Bledu ob koncu tedna dobro založeni s sezonskimi lokalnimi pridelki in izdelki. Podprite jih in jih obiščite.
© Food Tour Bled
Na Bledu poteka več degustacijskih doživetij: poskusite lahko vino, žgane pijače in kulinariko. Preverite, kaj bi vam najbolj ustrezalo.