Prireditve na Bledu

Prireditve so namenjene vsem: tako gostom, domačim in tujim, kot tudi domačinom - vsakdo bo našel nekaj zase. Preverite aktualne prireditve v koledarju dogodkov.

Največ prireditev je na Bledu v poletnem času: gorenjsko ljudsko izročilo lahko spoznate skozi ples in narodnozabavno glasbo in se ob zvokih le-teh tudi zavrtite. Ljubitelji klasične glasbe lahko prisluhnete koncertom na gradu, v cerkvah in Festivalni dvorani ali pa po hotelih v času Festivala Bled. Lahko pa obiščete Blejski grad, kjer vas bo pričakal graščak.

Ob prijetnem sprehodu okrog jezera pa si lahko ogledate sejem slovenske domače in umetnostne obrti.

 

Tradicionalne prireditve

Blejski dnevi 2018 (50)_Miro Zalokar© Miro Zalokar

Najbolj znana blejska prireditev so Blejski dnevi, tretji vikend v juliju z nepogrešljivimi lučkami na jezeru ter sejmom domače in umetnostne obrti in raznimi koncerti na blejski promenadi.
Na predzadnji dan v letu lahko prisluhnete klasični glasbi na tradicionalnem novoletnem koncertu. Na velikonočno nedeljo pa prirejamo velikonočni koncert.

V sklopu prireditev Zimska pravljica imate še zadnjo možnost za nakup daril na prazničnem sejmu, med številnimi ostalimi prireditvami pa je najbolj zanimiva Legenda o potopljenem zvonu na božični dan.

Prvo nedeljo v juliju se podamo na Riklijev pohod na Stražo po "Riklijevi metodi".

 

Glasbeni festivali

Festival_Bled_1_-26

Festival Bled poteka tradicionalno zadnje dni junija ter v juliju, na različnih lokacijah Bleda z okolico. Na odrih večernih koncertov se predstavljajo najboljši violinisti z vsega sveta, v različnih komornih zasedbah, z najvišjo stopnjo virtuoznosti, ki z lahkotnostjo muzicirajo ter navdušujejo tako strokovnjake kot širše občinstvo. Tako večer za večerom polnijo koncertne dvorane in pišejo zgodovino glasbe, ker se na njih izvajajo tudi krstne izvedbe sodobnih skladateljev, ki se ravno tako udeležujejo festivala. Mojstrske tečaje za violino in violo vodijo mednarodno renomirani pedagogi in Bled je v tem času stičišče domačih in tujih glasbenikov.

V času Festivala poteka tudi prvo slovensko mednarodno tekmovanje za mlade violiniste in violiste z mednarodno udeležbo ter doslej lepimi rezultati slovenskega podmladka.

Vzporedne prireditve kot so gostujoče slikarske kolonije in družabni večeri, kjer se imajo možnost predstaviti tudi kvalitetni slovenski proizvodi, dajejo festivalni dih svežine in sproščenosti v nepozabnih poletnih večerih.

 

Športne prireditve

Veslaci

Na Bledu se lahko pohvalimo z dolgoletno tradicijo organiziranja mednarodnih veslaških tekmovanj. Prve regate so bile že leta 1930. Bled je danes eno najbolj pomembnih svetovnih veslaških središč z morda najlepšo veslaško progo na svetu. Najbolj znana in odmevna zimska prireditev je prav gotovo Svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki. V športni dvorani si v marcu lahko ogledate Mednarodni hokejski turnir malčkov in dečkov, skozi vse leto pa razna hokejska tekmovanja in drsalne prireditve.

 

Prireditve pozimi

Bled_zimska_pravljica_Jost_Gantar (7)© Jošt Gantar

V sklopu prireditev Zimska pravljica imate še zadnjo možnost za nakup daril na prazničnem sejmu, med številnimi ostalimi prireditvami pa je najbolj zanimiva Legenda o potopljenem zvonu na božični dan. 

Na predzadnji dan v letu lahko prisluhnete klasični glasbi na tradicionalnem novoletnem koncertu. Zadnji dan v letu lahko preživite na Jezerski promenadi, uživate ob številnih prireditvah v hotelih in gostinskih lokalih.