Koncert: Uroš Perić & The Bluenote Quartet

15.12.2023  /  20:00h  /  Jezerska promenada

Uroš Perič©Uroš Perič

V petek, 15.12. ob 20.00 uri vabljeni na koncert Uroša Perića & The Bluenote Quarteta v okviru blejske Zimske pravljice 2023/2024. 

Program blejske Zimske pravljice se bo odvijal med 2. decembrom 2023 in 14. januarjem 2024, rdeča nit letošnjega dogajanja pa bo romantična podoba Bleda, ki jo bo popestrila čarobna dekoracija, in pestro dogajanje.

Vstop prost. 

 

O izvajalcu: 

Uroš Perić, izvrsten in edinstven glasbenik, pianist, aranžer, tekstopisec, umetnik v polnem pomenu besede, ki mu ni para, slovi kot izjemen vokalist in interpret pesmi iz zlate dobe bluesa, jazza in soula. Je eden najplodnejših in najuspešnejših slovenskih glasbenikov doma in v tujini. Svetovni glasbeni kritiki so ga oklicali kot enega redkih belcev, ki premore vokal, stil in dušo črnskih glasbenikov.

V bogati karieri je sodeloval z več kot 150 prestižnimi imeni svetovnega glasbenega sveta, v Sloveniji pa skorajda ni uspešnega glasbenika, s katerim ni snemal ali delil odra. V dosedanji karieri je posnel že 25 svojih zgoščenk, ki jih je izdajal za slovenske, nemške, avstrijske, srbske, francoske in ameriške založbe. V Sloveniji je podpisnik priznane založbe ZKP RTV Slovenija, zato redno sodeluje s kultnimi domačimi uveljavljenimi orkestri, kot so Big band RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija in drugimi. Glasbeno nastopanje ga je popeljalo že v 26 držav sveta in na kar tri kontinente. Uroš Perić je nedvomno glasbeni ambasador Slovenije. Nastopal je na najprestižnejših svetovnih glasbenih festivalih, kot so Montreux, Ascona, Davos, Atlanta, Dallas, Nashville, New Orleans, Las Vegas, Litva (Klaipeda), Kaliningrad, Monako, na festivalu St. Petersburg in drugih. Svojo ljubezen do glasbe izraža tudi z avtorskim delom, redno izdaja zgoščenke, avtorsko glasbo pa igra in poje na velikih odrih. Za lastno skladbo Up down blues je leta 2007 v Ameriki med kar 16 500 udeleženci prejel drugo nagrado žirije. V Nemčiji je od kralja Zimbabveja prejel novinarsko nagrado Fach medien preiss za najboljšega jazz vokalista. Perić je edini Slovenec, ki je bil povabljen na frankfurtsko prireditev Opern ball. Pojavlja se v revijah in časopisih svetovnega formata ter je prejemnik častne medalje mesta Marseille.

Perićevo igranje, ki ga lahko brez zadržkov primerjamo z zvenom odličnega Gena Harissa, je polno elementov jazza in bluesa. Med glasbeniki svetovnega formata, ki so Perićevemu ustvarjanju pustili največji pečat, zagotovo izstopa Ray Charles, zaznamovali pa so ga tudi Nat King Cole, Aretha Franklin, Ben Webster, Dinah Washington, Gene Harris, Erroll Garner, Gladys Knight, Donnie Hathaway, Quincy Jones, David Fathead Newman, Hank Crawford, Billie Holliday, Otis Redding, Sam Cooke in drugi. Z izrazito obarvanim vokalom in značilnim načinom gibanja ter igranja na klavir Perić pri občinstvu vedno znova izzove stoječe ovacije in jih ponese do evforične navdušenosti.

Uroš Perić je tako na domačih kot tujih tleh poznan kot izjemen umetnik, katerega glasbeno izražanje je edinstveno. Občinstvom po celem svetu se v srce vtisnejo njegov presunljiv talent, neizmerna karizma, dobrosrčnost in širok nasmeh.

 


Organizator:

Javni zavod Turizem Bled
Ljubljanska cesta 27, 4260 Bled
T.: +386 (0)4 5780 500
E.:
W.: https://www.bled.si/