Filmski abonma: Zahod na platnu: Revolveraš

01.04.2023  /  19:00h  /  Medgeneracijski center Vezenine Bled

©

V šestdesetih letih prejšnega stoletja je režiser Howard Hawks poklical Boba Mitchuma, in ga vprašal, če želi igrati v vesternu z Johnom Waynom. Mitchum je privolil in ga vprašal, kaj bi bila zgodba filma. Hawks je hitro odgovoril, "oh, ne, ni zgodbe, samo karakter Bob, samo karakter".

Taki filmi so lahko nastali le v tistem času, ko so taki 'karakterji' obstajali. Bob Mitchum, Lee Marvin, Charles Bronson, Lee Van Cleef, Clint Eastwood, Andy Devine - vsi ti so igrali karakterje v vesternih. Poleg filmov, kjer dajo winchester puško v roke Johna Wayna, in to že zadošča za celotno zgodbo filma, obstajajo tudi vesterni, kjer se dotaknejo resnih tematik. V novo-holywoodskem filmu »Tell Them Willie Boy Is Here« (1969) prikažejo problem ameriškega odnosa do Indijancev. V filmih, kot sta »Monte Walsh« (1970) in »Butch Cassidy In Sundance Kid« (1969) je prikazan prehod Amerike iz divjega zahoda v civiliziran svet.

Vesterni so filmi, ki s svojo bogato tematiko prikažejo zgodovino in poglede na življenje skozi oči amerike na prelomu v dvajseto stoletje. V njih se je lahko zgodilo vse: Lee Marvin in Clint Eastwood sta se v vestern-mjuzikalu »Paint Your Wagon« (1969) spogledovala z idejo, da bi imela skupno ženo. To sta počela, seveda, ko nista pela. V filmu »Red Sun« (1971) sta francoska zvezda Alain Delon in Charles Bronson na vlaku oropala Japonskega ambasadorja. Po tem ju cel film »lovi Samuraj«.

Od nagrajenih dram, do akcionark, ki so jih predvajali samo na televiziji, in to na nedeljo popodne, so vesterni velik del ameriške kulture, ki nas lahko še vsakič znova nasmejejo in poučijo o svetu, ki dandanes ne bi mogel več obstajati.

No, razen v našem novem filmskem abonmaju »Zahod na platnu«, kjer bomo od februarja do junija predvajali 5 ameriških vesternov, ob vsaki projekciji bo pa prismuknili še kaj zraven.

Cena posamezne projekcije je 4 EUR, celoten abonma 16 EUR.

Za vprašanja in prijave kot vedno na voljo na .

Projekt sofinancirata in omogočata Medgeneracijski center Vezenine Bled in Ljudska univerza v Radovljici.

Zahod Na Platnu_Grafika


Organizator:

Zavod Aspekt
Prešernova cesta 52, 4260 Bled
T.: +386 (0)69 621 840
E.:
W.: https://kinobled.com/