Predavanje: Zakaj postaja Bled ena najbolj svetlobno onesnaženih turističnih destinacij v Evropi?

23.02.2023  /  19:00h  /  Medgeneracijski center Vezenine Bled

©

Društvo za varstvo okolja Bled vabi na zanimivo in aktualno predavanje Andreja Moharja iz društva Temno nebo Slovenije

Bled je vrhunska turistična destinacija katere glavni produkt je prodaja osupljivih naravnih lepot. Žal pa je Bled lep samo podnevi, ponoči gre v smer ena najbolj svetlobno onesnaženih lokacij v Evropi.

Slovenija je leta 2007 sprejela najbolj ostro zakonodajo na svetu, katere namen je bil, da se zmanjša svetlobno onesnaženje. Žal se stanje na Bledu kljub lepim besedam in lepo zvenečim »ekološkim« projektom ves čas stalno poslabšuje.

Na predavanju bodo prikazani bistveno (novi) pretirani svetlobni projekti v občinah Gorje, Radovljica in Bled, ki preprečujejo tako domačinom, kot turistom, da  bi uživali v lepotah nočnega neba. Namen predavanja je sprememba stanja, zato vabljeni k sodelovanju. 
 
Nekaj besed od predavatelju:
Andrej Mohar je bil leta 2007 vodja pogajalske ekipe okoljevarstvenikov pri pripravi zakonodaje glede svetlobnega onesnaženja. Vodi malo podjetje katerega pomembna dejavnost je med drugim tudi izdelave merilne opreme za merjenje svetlosti cest, fasad, reklamnih panojev ter svetlobnega onesnaženja. Kupci njegove merilne opreme so znanstveniki na inštitutih in univerzah po vsem svetu. 

Vabljeni!


Organizator:

Društvo za varstvo okolja Bled
Mlinska cesta 3, 4260 Bled
T.: +386 (0)31 61 78 51
E.:
W.: http://zavest.net/