Razstava ob jezeru: Bled nekoč

24.08.2020 - 30.09.2020  /  Jezerska promenada

©

Od ponedeljka, 24. avgusta, je ob jezeru postavljena na ogled fotografska razstava Bled nekoč. Niko Mučič iz podjetja CUT Bled in župan Janez Fajfar sta v sodelovanju s Turizmom Bled predstavila podobo Bleda od druge polovice 19. stoletja do 80. let prejšnjega na starodobnih fotografijah. Marsikaj se je spremenilo, a romantična podoba kraja z jezerom, otokom in gradom je enaka kot danes, zato nosi ime Imago paradisi – Podoba raja. Besedila pod fotografijami sta prispevala Janez Fajfar in Romana Purkart, besedila pa bodo v slovenskem in angleškem jeziku.

Na ogled bodo med drugim najstarejša fotografija obiska cesarja Franca Jožefa, ki je bil na Bledu 16. julija 1883, najmlajša fotografija pa je nastala na otvoritvi sezone leta 1986. Fotografije prikazujejo del blejske stavbne dediščine, kamor sodijo stari hotel Park, stara Mežaklo in Mirni dol. Včasih je bil odnos do dediščine žal slab, tako se je za vedno izgubila ena izmed izjemnih podob Bleda, ki jo je predstavljala stavbna dediščina. Zanimive so tudi fotografije, ki prikazujejo obrti, s katerimi so se ukvarjali Blejci.

Razstava bo na Jezerski promenadi na ogled do 30. septembra.

V Knjižnici Blaža Kumerdeja na Bledu ob dogodku pripravljajo razstavo knjig na omenjeno temo: Bled nekoč, Habsburžani in o Francu Jožefu. Vabljeni k ogledu in izposoji pripravljenih knjig.


Organizator:

Turizem Bled & CUT Bled
Ljubljanska cesta 27, 4260 Bled

Tel: 04 5780 500
E-mail: info@visitbled.si
http://www.bled.si