Sledenje živalim v naravi Triglavskega narodnega parka

21.02.2020  /  09:00h  /  Zborno mesto: odcep za Belsko planino, Pokljuka (s ceste Mrzli Studenec - Bohinj)

Miha Krofel©Miha Krofel

Pridružite se izkušenemu vodniku TNP na doživetju sledenja prostoživečim živalim. S poznavalcem območja in živali, ki živijo v njem, boste poiskali njihove sledi in druge znake njihove prisotnosti.

Naučili se boste osnovnih veščin sledenja in dobili vpogled v navade živali, ki živijo v naravi. Sledenje je največkrat najboljši način, da spoznamo navade živali v njihovem okolju brez zunanjih motenj. Ponavadi za prisotnost živali v gozdu izvemo samo iz njihovih sledi. Z veliko mero sreče je mogoče videti tudi sledi ene najbolj izmuzljivih živali – volka.

Poudarki: iskanje prisotnosti volka in drugih prostoživečih živali v naravi Triglavskega narodnega parka

Kdaj:  petek, 21. februar 2020, ob 9.00

Kaj potrebujete: pohodniško obutev, nepremočljiva in topla oblačila (pokrivalo, rokavice), pohodne palice in pijačo.

Zborno mesto: odcep za Belsko planino, Pokljuka (s ceste Mrzli Studenec - Bohinj) 

Strošek: brezplačno

Trajanje: približno 3 ure

Ker hočejo poskrbeti, da bo doživetje kvalitetno, pa tudi zmanjšati hrup ter druge motnje v naravi, je število mest omejeno. Primerno za otroke nad 8. letom starosti v spremstvu odrasle osebe.

Obvezne so prijave na ali 04 5780 205 vsaj do srede, 19. februarja 2020 ali do zapolnitve mest. STANJE 18.2.2020: NI VEČ PROSTIH MEST.

V petek, 21. februarja ob 9. uri, se boste na zbornem mestu srečali z vodnikom in se podali na sledenje prostoživečim živalim: lisici, gamsu, srni ali celo medvedu in volku. Vodnik je poznavalec ekologije prostoživečih živali in vas bo seznanil z varnostjo in pravili obnašanja, ki veljajo, kadar sledimo živalim v naravi.
Prepoznate sledi v snegu? Lahko po sledeh ugotovite, kako se je določena žival gibala in kaj je počela? Je stikala za hrano? Je bilo živali več, ali le ena? Poleg sledi v snegu lahko najdemo tudi iztrebke in sledove objedanja… in seveda uživamo v zimski idili. Po 2-3 urah sledenja se boste vrnili na izhodišče.

Vabljeni!

Zaradi vremenskih razmer je sledenje lahko prestavljeno ali odpovedano! 


Organizator:

Javni zavod Triglavski narodni park
Ljubljanska cesta 27, 4260 Bled
T: 04 5780 205
E:
W: https://www.tnp.si