Bled z otroki

Grajsko_kopališče_Bled_Jost_Gantar_MALA (115)© Jošt Gantar, Infrastruktura Bled

Grajsko kopališče Bled je ena najbolj priljubljenih poletnih lokacij za družine, ki živijo in bivajo na Bledu.

Ko pomislim na Bled, najprej pomislim na ljubezen. Bled je idealna, pravljična destinacija za zaljubljene pare, ki želijo doživeti pravljičnost svoje ljubezenske zgodbe v enem najlepših krajev na svetu. Obiskal sem ga že neštetokrat, najpogosteje s svojo ženo ali – manj romantično –  s skupino sorodnikov, da bi jim pokazal eno izmed lokacij, ki jih pri obisku Slovenije ne smejo izpustiti. Toda sedaj imam tudi jaz otroke in tako na potencialne počitniške destinacije gledam z drugega zornega kota. Moj cilj je najti ravnovesje med stvarmi, v katerih bova uživala midva z ženo ter dejavnostmi, ki bodo veselile najini štiri in šest let stari hčerki.

Lahko si predstavljate, da se ti dve plati ne ujemata vedno. Z ženo se za trampoline, otroška igrala, svetlikajoče predmete in samoroge zanimava le toliko, kolikor je nujno. V resnici se najini hčerki precej dobro znajdeta v situacijah, ki so namenjene odraslim. Kot umetnostni zgodovinar sem si zadal nalogo, da v njiju zbudim navdušenje nad muzeji in, verjemite ali ne, vedno me prosita, če lahko obiščemo kakšen muzej. Toda, ko smo dejansko tam, so kljub mojim najboljšim poskusom, da jima predstavim razstavo, galerije zanju prej zapletena igrišča, ki so popolna za igranje skrivalnic, le malo potrpljenja pa imata za branje stenskih plaket in učenje o, recimo, ledeniški geografiji, ki je izoblikovala kotlino, v kateri leži Blejsko jezero. Tudi prav.

Tokrat sem imel drugačno nalogo. Kako bi lahko mlada družinica najbolje preživela vikend na Bledu? Izkazalo se je, da so odgovori številni in na dlani, saj Bled ponuja neverjetno izobilje zanimivosti.

Zasip_Jost_Gantar© Jošt Gantar

Zasip ima svojo posebno kulturno dediščino - je svetovno središče prge, posušenih hrušk tepk.

Mesto smo obiskali v vikendu, ko je zasedenost najverjetneje najvišja v celi počitniški sezoni, torej v času Blejskih dni in noči, ko cela vrsta dogodkov — stojnice s hrano, koncerti, posebne prireditve in Blejska noč kot vrhunec dogajanja z več kot 15.000 svečkami v jajčnih lupinah na gladini jezera — poskrbi, da je turistični center Bleda še živahnejši kot običajno. Da bi vse skupaj ostalo bolj sproščeno, smo se odločili prenočiti v očarljivi vasici Zasip, ki je od centra Bleda oddaljena le pet minut vožnje z avtom. Zasip se ponaša s posebno kulturno dediščino, je namreč svetovno središče prge, posušenih tepk, ki jih vaščani uporabljajo v prehrani na zelo različne načine. Najbolj nenavadna je uporaba posušenih hrušk namesto pšenične moke. Hruške se namreč da zmleti v fin prah in uporabiti za pripravo vsega od kruha do peciva. Zasip ima odlično gostilno z imenom Kurej, kjer smo poskusili lokalne specialitete, slovenske štruklje, polnjene z … da, uganili ste … hruškami. Postanek v gostilni, proč od dogajanja v centru Bleda, je bil za nas sproščujoč oddih, kjer smo si nabrali moči med posameznimi dogodki.

Straža_Bled_Jošt_Gantar_MALA (22)© Jošt Gantar

Straža je manjši hrib, primeren za prijetne sprehode ter poletne in zimske aktivnosti.

In teh je bilo v izobilju. Skoraj cel dan smo preživeli na hribu s pogledom na Blejsko jezero, ki se z jezerske obale dviga prav za slavnim Grand Hotelom Toplice. Straža, kot se hrib imenuje, ponuja celo vrsto družini prijaznih prizorišč. S sedežnico smo se povzpeli do pustolovskega parka, kjer je gozd na vrhu hriba opremljen z bogatim izborom vse zahtevnejših poligonov visoko nad tlemi. Osebje parka nas je opremilo z varnostnimi pasovi in čeladami ter opravilo temeljito in uporabno predstavitev, nato pa smo lahko prosto raziskovali in preizkušali različne poligone, ki so vključevali plezanje, obvladovanje vrvnih lestev in majavih mostov ter drvenje po ziplinih.

Moja štiriletna hči je bila na žalost le nekaj centimetrov premajhna, da bi lahko opravila kaj več kot »otroški« poligon (otroci morajo z rokami iztegnjenimi nad glavo doseči 140 cm višine, da se lahko držijo vrvi, ki jim pomagajo premagovati ovire na poligonu), moja žena in šestletna hči pa sta se noro zabavali na skoraj vseh ostalih poteh. Med čakanjem sva se s štiriletnico sankala po hribu na posebni progi z rumenimi sanmi (dovolj velikimi za dva), ki jih upravljaš z ročico (naprej za hitrost, do 40 km na uro, nazaj za zaviranje) in so vpete v kovinsko stezo, ki vijuga vzdolž hriba. Med vožnjo sva uživala v veličastnih pogledih na grad in jezero. Na dnu hriba nas je čakalo lokostrelstvo za otroke, igrišče, prostor za igranje na temo slovenskih pravljic, in dve stvari, ki jih sicer nismo poskusili, vendar sta zgledali zabavno: nekakšna smučarska skakalnica, po kateri se spustiš in poletiš na zračnici, in velika napihnjena blazina, na katero lahko skočiš in prosto padaš več metrov. Adrenalin je moj sovražnik, zato take stvari niso zame, toda če ste normalen človek, ki v adrenalinskih izzivih uživa, sem prepričan, da bi vam bilo to všeč.

Grajsko_kopališče_Bled_Jost_Gantar_VELIKA (139)© Jošt Gantar

Grajsko kopališče je javno kopališče na prostem, ki se nahaja tik pod čudovito grajsko skalo.

Tisto popoldne smo se odpravili v Grajsko kopališče, ki je glavno kopalno območje ob jezeru. Čeprav se v praksi ljudje kopajo na različnih koncih jezera, je to edino uradno kopališče s celotno infrastrukturo, zagrajenimi bazenčki s toplejšo vodo, reševalcem iz vode, izposojo čolnov, vodnimi tobogani in podobnim. Jezero je imelo osvežilnih 23 stopinj, kar je bilo ravno prav za vroč poletni dan. Pred kopališčem je stojnica, na kateri prijazna gospa prodaja domač točen sladoled, za kar prej še nisem slišal (točen sladoled sem vedno povezoval z industrijsko izdelavo), ki je prav prijetna osvežitev. Kosilo smo preskočili in se raje zatekli v slaščičarno Zima, ki jo priporočajo domačini. Ko sem prvič prišel v Slovenijo, je slaščičarna še nosila ime Šmon, sedaj pa jo je prevzela družina Zima, ki nadaljuje tradicijo bogatih in okusnih slaščic po zmerni ceni. Njihov kos tradicionalne gibanice zlahka nahrani dva, njihova verzija slavne blejske kremne rezine pa je bolj domača (takšno bi naredila babica) od elegantnega originala iz Hotela Park (najbolje je, da poskusite obe in se potem sami odločite, katera vam je ljubša).

Pri prevozih po Bledu in okolici smo uporabljali kartico Julijske Alpe. To je genialno brezplačno darilo, ki ga prejmejo vsi gosti, ki med 15. junijem in 15. septembrom prenočijo na Bledu najmanj 3 noči. Bled je tega več kot vreden, saj mestece in njegova okolica nudita veliko zanimivosti, s katerimi lahko zapolnite malce daljši obisk, kartice pa pri tem dodana vrednost. Zlasti v času poletnega festivala, ko je skoraj nemogoče najti prosto parkirno mesto, je bila brezplačna uporaba javnega prevoza s pomočjo kartice pravi užitek. Še vožnja z sedežnico na Straži je bila s kartico brezplačna.

Različni načini prevoza se mojima otrokoma zdijo zelo zabavni, zato je bila vožnja z avtobusom in nato z ladjico del počitniške izkušnje. Na Blejski otok lahko odveslate v najetem čolnu ali pa nalogo veslača prepustite gondoljerjem podobnim pletnarjem, ki upravljajo tradicionalne blejske pletne. Na otoku se zabava za otroke začne s tekom po 99 stopnicah od pomola do cerkve. Plezanje na zvonik, zvonjenje z zvonom želja in seveda potica v Potičnici so za otroke zadetek v polno (da o radosti, ki sta jo moji deklici doživeli ob pogledu na ogromno jato somov, ki so plavali na eni strani otoka, sploh ne govorimo). Če bi imeli dovolj časa, bi si privoščili še vožnjo okrog jezera s fijakerjem v staromodni kočiji s konjsko vprego, kar bi bilo mojima hčerkama nadvse všeč (radi imata konje, tudi tiste brez rogov).

Blejski-grad-2018_023_photo_Vizualist-mala© Vizualist

Blejski grad ponuja najlepši pogled na Blejski otok, mesto Bled in širše gorenjsko podeželje.

Naslednje jutro smo odšli na Blejski grad. Ko sem odraščal, sta me starša za počitnice večkrat peljala v Francijo in rad sem obiskoval gradove. Tekel sem ob obrambnih zidovih in se pretvarjal, da skozi line s puščicami streljam nevidne sovražnike. Dekleti sem naučil svojo zaigrano tehniko streljanja z lokom in z veseljem povem, da sta bili navdušeni (rad si domišljam, da sta tudi dobri strelki). Grad ponuja veliko zanimivosti, od čudovitih pogledov na jezero, stare tiskarne, kjer si lahko ob pomoči mojstra natisneš in z voskom zapečatiš spominek, kovačnice, vinske kleti in, seveda, dobrega muzeja. Mislil sem si, da bom hčerki zmedel, ko sem ju ob vstopu v sobo z okostjem, ki je zgledalo, kot bi pripadalo jelenu, vprašal, katera žival je to po njunem mnenju. »Los, seveda,« je rekla moja šestletnica, čeprav sem jo jaz učil, da so losi doma v Severni Ameriki. Toliko o tem, koliko vem – izkazalo se je namreč, da so losi živeli v stari Evropi in da lahko moja hči prepozna okostje losa z drugega konca sobe.

Opisane dejavnosti so le majhen del vsega, kar lahko poleti počnete na Bledu z otroki. Mi smo se poskušali osredotočiti na tisto, kar ponuja le Bled, tu pa je še ogromno tipičnih otrokom prijaznih dejavnosti, kot so minigolf in filmi ter plavanje.

Našli smo celo popolno namestitev za svoj naslednji obisk. V ekološkem kompleksu Garden Village Bled lahko bivaš v hiškah na drevesih in nekatere izmed njih imajo prave notranje trampoline. Verjetno je bolje, da tokrat nismo bivali v eni izmed njih, saj deklet nikoli ne bi prepričala, naj gresta ven in odkrijeta to čudovito jezero, enega izmed najlepših krajev na tem planetu za zaljubljene odrasle (z otroki ali brez njih).


O avtorju

Znamka_Bled_Noah_Charney103© Boris Pretnar

Dr. Noah Charney je ameriški avtor številnih knjižnih uspešnic in profesor umetnostne zgodovine, ki že vrsto let živi v Sloveniji. Odrasel je v ameriškem mestu New Haven, podiplomski študij pa je opravljal na inštitutu The Courtauld Institute ter na univerzah v Cambridgeu in v Ljubljani. Napisal je 13 knjig, med katere spadajo tudi številne mednarodne knjižne uspešnice, kot denimo »Slovenologija: življenje v najboljši državi na svetu in popotovanje po njej«, ki vsebuje eseje o njegovih dogodivščinah, ki jih je doživel med življenjem v Sloveniji, ki ji pravi »najboljša država na svetu«. V prvih šestih mesecih je bilo prodanih več kot 3.000 izvodov knjige. Njegovo delo »Večni arhitekt: življenje in delo Jožeta Plečnika, modernističnega mistika« je osvojilo drugo mesto na razpisu za slovensko književno nagrado, na arhitekturnem bienalu v Novem Sadu pa je prejelo nagrado za najboljšo knjigo. Charney je sicer specializirani strokovnjak na področju umetnostne zgodovine in umetnostnega kriminala, postal pa je tudi specialist za Slovenijo, saj o njej redno piše za večje časopise, kot sta denimo The Guardian in Washington Post. Če želite o njegovem delu izvedeti več, si oglejte spletno stran noahcharney.com, lahko pa se mu pridružite tudi na družabnih omrežjih, kjer poroča o svojih dogodivščinah v »najboljši državi na svetu«.