Kaj početi jeseni na Bledu?

V Sloveniji se menjavajo štirje letni časi, zato pri nas narava pokaže vse, kar ima! Jesen na Bledu plete dih jemajočo zgodbo toplih odtenkov rumene, rjave, rdeče in vijolične, ki odsevajo na mirni jezerski gladini. Mir je v naravi in mir je v ljudeh. Poglejte si, kaj lahko počnete na Bledu v tem letnem času.

 

Izberite aktivni jesenski oddih na Bledu

Sprehod okoli Blejskega jezera vam bo postregel z izjemnimi pogledi na Blejsko jezero z različnih perspektiv in na morje jesenskih barv. Vzel vam bo uro in pol oz. več, ker se boste večkrat želeli ustaviti in fotografirati prelepo okolje.

Pogled na otok jezera Bled Jeseni © Jošt Gantar

Izposodite si čoln in odveslajte na Blejski otok, ki je edini naravni otok v Sloveniji. Pozvonite z zvončkom želja in se povzpnite na zvonik, kjer lahko vsakih 15 minut opazujete delovanje mehanske nihajne ure. V Potičnici poskusite tradicionalno slovensko sladico, potico, ki je obvezen del božične in velikonočne kulinarične tradicije.

Bled jeseni Jost Gantar© Jošt Gantar

Dokler bodo dopuščale vremenske razmere, si lahko ogledate spektakularno kreacijo narave sotesko Vintgar. Nedaleč stran od Blejskega jezera skozi ozko sotesko teče bistra reka Radovna, ki priteče prav izpod Triglava in ki jo Blejci tudi pijemo! Na koncu soteske reka pade v obliki 13-metrskega slapu Šum, moč katerega lahko občudujete z lesenega mostu, ki se pne nad njim.

Vintgarjeva soteska Bled© Jošt Gantar

Lepa jesen je idealen čas za pohodništvo. Odpravite se na številne pohodne poti v okolici Bleda ali pa pojdite višje v gore Julijskih Alp in Karavank. Izjemen razgled na jezero se vam ponuja z osamelcev ob Blejskem jezeru, Ojstrice ali Male in Velike Osojnice, kot tudi z malo bolj oddaljenih razglednih točk: Talež, Hom, Galetovec. Če boste imeli srečo, boste lahko uživali ob pogledu na dvigajoče se meglice nad Blejskim jezerom, ki so jeseni vedno bolj pogoste.

Jesenski pogled na Blejsko Jezero z Ribenske Gore© Jošt Gantar

Kolesarjenje po Bledu in okolici v čudovitem jesenskem vzdušju in prijetnih temperaturah vas prav tako zna navdušiti. Vas zanima, kako izgleda vaško življenje na Bledu? Obiščite vasi kot so Selo pri Bledu, Ribno, Bodešče, Koritno, Zasip, Bohinjska Bela in doživite izlet s pravim vaškim utripom. Marsikje se najde tradicionalna arhitektura hiš, nekaj je kmetij, predvsem pa najdete lokalne prebivalce, ki prosti čas radi preživljajo na svojem vrtu in na sprehodih v naravi, ki jih obdaja in vaške gostilne, kjer se pogosto družijo med seboj.

Bled kolesarjenje v jeseni Jost Gantar© Jošt Gantar

Jeseni se je moč ukvarjati s številnimi športnimi aktivnostmi v naravi, katere in koliko pa je odvisno od vremenskih razmer in temperatur v času obiska. Do sredine oktobra je še možno poletno sankanje, rafting, soteskanje, jahanje, balonarstvo, kajakaštvo, supanje, potapljanje in drugi vodni športi, tenis, odbojka na mivki. Do konca oktobra lahko igrate mini golf na najstarejšem mini golf igrišču v Sloveniji ali pa golf na Kraljevem igrišču Bled. Od konca oktobra dalje je v Športni dvorani Bled možno rekreacijsko drsanje. Ob lepem vremenu pa se je ves čas možno spustiti po ziplinu in športno plezati.

Straža Bled Jošt Gantar© Jošt Gantar

Uživajte v lokalni kulinariki

Blejska kremna rezina je nekaj, česar ne smete izpustiti. Je eden od simbolov Bleda in za marsikoga je zadosten razlog, da se na Bled vrača znova in znova. Dobite jo lahko v več lokalih okoli Blejskega jezera. Novost med kulinaričnimi izdelki pa je Blejski sir, ki ga lahko okusite pri izbranih gostincih ali pa kupite v eni izmed trgovin.

Bled kremna rezina boris pretnar© Boris Pretnar

Lokalno kulinariko lahko okusite v eni od številnih blejskih restavracij. Tradicionalne slovenske jedi so na primer različne enolončnice (ričet, jota), kranjska klobasa s kislim zeljem, ajdovi krapi, ajdovi žganci in pražen krompir. Za pravo razvajanje vaših brbončic poskusite katero izmed sladic: blejsko kremno rezino, blejsko grmado ali štruklje. Ob jedi pa ne pozabite na kozarec slovenskega vina ali kozarček žganja (medica, borovničke ali smrekovec).

kranjska klobasa Taste Bled Photo Dean Dubokovic© Dean Dubokovič

Slovenija ponuja odlična vina, ki jih lahko poskusite v eni od vinotek na Bledu. Če bi radi izvedeli več o slovenskih vinih, se udeležite degustacije vin.

Vas zanima, zakaj je Slovenija znana po čebelarstvu? Obiščite učni čebelnjak.

čebelarstvo Bled jesen Jost Gantar© Jošt Gantar

Sprostite se ob Blejskem jezeru

Raziščite Blejski grad in občudujte prelep razgled na Blejsko jezero z otokom. Na gradu si oglejte muzej o zgodovini kraja in gradu, natisnite si odtis spominske listine kot so to počeli v preteklih časih in si napolnite steklenico s slovenskim vinom. Okrepčajte se v restavraciji in si privoščite kavo z dih jemajočim razgledom.

Sprostite se ob Blejskem jezeru Jost Gantar© Jošt Gantar

Prepustite vajeti enemu od pletnarjev in se s tradicionalno pletno zapeljite na Blejski otok. Med vožnjo si dodobra oglejte Blejsko jezero in se sprostite ob prijetnem zvoku vode. Ozrite se tudi proti skrivnostnemu parku Vile Bled, kjer je bila nekoč kraljeva rezidenca in kavarni Belvedere, kjer je jugoslovanski predsednik Tito gostil čajanke s pomembnimi gosti z vsega sveta.

Mlino Srce Pletne© Jošt Gantar

Edinstvena izkušnja je tudi vožnja s kočijo okoli jezera ali pa ogled bližnje okolice Bleda s kočije. Fijakerji vas bodo z veseljem popeljali, kamor si boste zaželeli.

Fijaker na Bledu© Jošt Gantar

Želite plavati in hkrati občudovati čudovit razgled na Blejsko jezero? Potem bo plavanje v enem od hotelskih bazenov kot nalašč za vas. Če si ob tem zaželite še malo sprostitve, si privoščite sproščujočo masažo v enem od blejskih velnesov. Zveni odlično za jesenske počitnice, kajne?

Bled Velnes© Jošt Gantar

Če bi se raje zadrževali v notranjih prostorih, si oglejte razstavo o Gorenjski in Triglavskem narodnem parku v Infocentru Triglavska roža Bled, informatorji pa vam lahko dajo še kakšen nasvet za vaš obisk Bleda.

 

Udeležite se jesenskih dogodkov

Jesen je tudi čas nekaterih večjih dogodkov

 

Smo vas prepričali, da je Bled jeseni vredno doživeti?

Rezervirajte svojo namestitev tu.