Kam jesti na Bledu?

 

 

 

Bled ni le destinacija, kjer lahko uživate v številnih naravnih lepotah, temveč bo na vas naredil vtis tudi z odlično lokalno kulinariko izpod rok blejskih kuharjev. Ne zamudite priložnosti preizkušanja tradicionalnih lokalnih dobrot, kot so lokalni siri, enolončnice, kranjska klobasa, sirovi štruklji, ajdovi krapi in pražen krompir. Tudi sladice ne gre izpustiti, saj Bleda ne morete zapustiti, ne da bi preizkusili slavno blejsko kremno rezino, pa tudi blejska grmada ali sladki štruklji vam bodo zagotovo ostali v lepem spominu.

Preberite nekaj naših predlogov, katerim kulinaričnim umetninam in doživetjem je ob obisku Bleda in okolice vredno nameniti pozornost.

 

1. Blejska kremna rezina

 

Bled kremna rezina boris pretnar© Boris Pretnar

Že več desetletij laskavi naziv simbola blejske kulinarike zavzema kremna rezina ali tako imenovana »kremšnita«, ki je pod tem imenom poznana tako lokalnim gostom kot tujcem. Kultne kremne rezine že od leta 1953 pripravljajo v slaščičarni hotela Park in vse do danes ohranjajo sloves originalne lokalne sladice, ki vas vsak dan pričaka sveže pripravljena iz naravnih sestavin.

Blejska kremna rezina je sestavljena iz zlato zapečene podloge iz listnatega testa, slastne vaniljeve kreme, ki mora biti ravno prav gosta, ter stepene sladke smetane v ravno pravem razmerju z vaniljevo kremo. Na vrh je položeno hrustljavo listnato testo, potreseno s sladkorjem v prahu.

 

2. Številne restavracije na Bledu  

 

Blejski lokalni izbor v restavraciji Julijana© Boris Pretnar

Kadar koli si po raziskovanju znamenitosti Bleda ali hoji okrog Blejskega jezera zaželite ogreti želodčke z odlično domačo hrano, vas odprtih rok vabijo številne restavracije tako v neposredni bližini jezera kot tudi nekoliko dlje v mestu in bližnji okolici. Nekatere izmed njih imajo pridobljeno priznanje znanega kulinaričnega vodiča Gault & Millau, druge pa so se znašle tudi v svetovno znanem Michelinovem vodniku. Tudi v ostalih restavracijah vas pričaka pristna domača kulinarika, narejena iz lokalnih sestavin.

 

3. Degustacije

 

pokušina vin bled© Wine Tasting Bled

Če želite doživeti nekaj drugačnega in pristno izkusiti blejski utrip, se lahko udeležite skrbno zasnovane degustacije sedmih vrhunskih slovenskih vin iz različnih vinorodnih regij. Zbrali se boste v 100 let stari vinski kleti, kjer vam bo sommelier razložil najpomembnejša dejstva in zanimivosti o vinu. V 2-urni dogodivščini boste spoznali obilo novih informacij, sodelovali v igrah in izzivih ter ob koncu prejeli diplomo in spominek.

Odločite se lahko tudi za degustacijo v Hotelu Triglav, kjer boste ob bogati zbirki več kot 200 slovenskih vin okusili presežke z vseh koncev dežele. Slišali boste marsikatero vinsko zgodbo ter se podučili, kako se vina spajajo s hrano. Poleg 5 kozarcev vrhunskih vin boste uživali tudi ob lokalnih prigrizkih.

Za ljubitelje žganih pijač je na Kmetiji Tersegvav na voljo tudi posebna degustacija, v okviru katere boste lahko preizkusili značilno tepkovo žganje, višnjev liker in liker iz ruševja in še katerega od več kot 30 različnih likerjev po vaši izbiri.

 

4. Obisk dveh tržnic ob koncu tedna

 

Tržnica Bled© Boris Pretnar

Pravijo, da dušo neke destinacije zares spoznaš tedaj, ko obiščeš njihovo lokalno tržnico. Ob koncu tedna lahko na kateri od dveh lokacij Tržnice Bled, in sicer na Ljubljanski cesta 15a, kjer je tržnica odprta vsako soboto in nedeljo dopoldan, ali Za Žago 1a, kjer je tržnica odprta vsako soboto dopoldne, podprete lokalne kmete in pridelovalce z nakupom njihovih izdelkov.

 

5. Blejski lokalni izbor prehranski izdelki

 

Bled Local selection image Boris Pretnar© Boris Pretnar

Blejski lokalni izbor je kolektivna blagovna znamka, ki je bila ustvarjena z namenom vzpostavitve mreženja in zagotavljanja odlične kakovosti pridelkov, izdelkov, storitev in butičnih doživetij v turistični ponudbi Bleda. Projekt obstaja od leta 2018, doslej pa je certifikat kakovosti Bled Local selection prejelo že 43 ponudnikov za skupaj 190 izdelkov. Z veseljem vam bodo predstavili svoje delo in vas razvajali s pristnimi, lokalnimi prehranskimi izdelki najvišje kakovosti.

 

6. Blejski lokalni izbor gastronomska ponudba

 

Blejski zajtrk© Boris Pretnar

S certifikatom Blejski lokalni izbor je označena tudi gastronomska ponudba, ki vas ne bo pustila hladnih. Preizkusite najboljše jedi iz skrbno izbranih lokalnih sestavin, kot so aspik hladno dimljene postrvi, gorenjske mesnine in lokalni siri, homska pogača, lešnikova potica s figami z Blejskega otoka, juha 1906, blejska kremna rezina, Nežkina bržola in še mnoge druge. Blejski lokalni izbor zajema vse, kar že od nekdaj biva in raste na Bledu z okolico, se iz roda v rod predaja med ljudmi s tega konca, izvira iz lokalne zemlje ter se bogati z lokalno vodo in zrakom.

 

7. Blejski lokalni izbor gastronomska doživetja

 

Blejski kuharski tečaj© Boris Pretnar

Pravijo, da kadar želimo, da se nam nekaj za vselej vtisne v spomin, moramo to izkusiti in doživeti sami. Za nepozabno izkušnjo lahko poskrbi katera izmed dogodivščin, ki so vam na voljo v okviru gastronomskih doživetij s certifikatom Blejski lokalni izbor. Izbirate lahko med bogatim naborom aktivnosti, kot so Blejski kuharski tečaj, Doživetje s čebelarjem, Od najlepše tepke do Tr'glavovega žganja, Priprava in peka potice na Blejskem otoku ter Vodena pustolovščina skozi Začaran gozd.

 

8. Zveni po praznikih

 

zveni po praznikih

V prazničnih dneh je na Bledu še posebej slavnostno in vsak letni čas prinaša nove priložnosti za izkušanje slovenske tradicije. Na Bledu lahko doživite nepozabno praznovanje adventa, skok v novo leto, ali pa pri nas obeležite ljubezenske praznike, ki napovedujejo pomlad. Skupaj boste peli slovenske pesmi in plesali tradicionalne plese, ob dobri kapljici poslušali zgodbe naših prednikov in uživali ob kulinaričnih dobrotah, tipičnih za gorenjske praznike. Ena od dodatnih posebnosti je ta, da ima vsako od teh doživetij trajnostno noto, saj vključuje lokalne ponudnike ter ne uporablja plastike za enkratno uporabo. Na ta način boste spoznali bogato lokalno kulturno dediščino, kulinariko in običaje ter stkali vezi, zaradi katerih se boste na Bled z veseljem vračali.

 

Bled z okolico je torej destinacija, ki vas bo zagotovo navdušila tudi zaradi raznovrstnih kulinaričnih dobrot in doživetij, ki si jih boste zapomnili po odličnih okusih.

 

Nina Krajnc

Nina Krajnc

Moja strast je ustvarjanje vsebin, ki pritegnejo bralce in jim nudijo dodano vrednost. Besede imajo moč, da gradijo nove svetove. Vsak dan znova sem hvaležna, da sem lahko del ustvarjanja zgodb in vsebin, ki odstirajo nove poti.