Top 10 skritih kotičkov v okolici Bleda, ki jih morda še ne poznate

Bled je ena od najpopularnejših slovenskih turističnih destinacij, zato se zdi skoraj nemogoče, da bi tu odkrivali skrite kotičke, ki niso množično poznani. Vendar temu še zdaleč ni tako. Obisk Blejskega otoka, sprehod okoli jezera, postanek na Blejskem gradu in vožnja s pletno so sicer zagotovo stvari, ki jih je vredno izkusiti. Toda tokrat vas želimo z našo predstavitvijo desetih skritih kotičkov v bližnji okolici Bleda povabiti na prav posebno dogodivščino, daleč stran od množice in turističnega vrveža. Nagrajeni boste s fotogeničnimi razgledi ter z raziskovanjem izjemnih naravnih danosti, ki vas zagotovo ne bodo pustile ravnodušne.

 

1. Obiščite hrib Stan nad Bledom

 

Stan Bled© Anja Kikelj

Si želite uživati v tišini, brez množice turistov in gneče, vendar vas mikajo očarljivi razgledi, kot jih ponujajo priljubljeni vzponi, na primer na Osojnici ali Ojstrico? Potem vam priporočamo, da se ob naslednjem obisku Bleda odpravite na hrib Stan, ki ga bolje poznajo domačini, med turisti pa le redko kdo. Do vrha vas popelje približno 30-minutna hoja z začetkom pri blejski železniški postaji v smeri proti Veliki Zaki. Del poti poteka nad strmim pobočjem, zato previdnost ni odveč. Na vrhu vas pričaka prostrani razgled na širšo okolico, vključno z blejskimi znamenitostmi, zato smo prepričani, da se boste na Stan z veseljem še kdaj vrnili.

Pohodna pot: Po poteh Arnolda Riklija - Greben za pasjim hrbtom - Arnoldove višave >

 

2. Uživajte v vzponu na planino Rčitno

 

Rčitno Bled© Anja Kikelj

Slikovita sredogorska planina Rčitno se razprostira nad Blejskim jezerom na Pokljuki in je prava destinacija za vse, ki želite uživati v miru ter napolniti svoja pljuča z vonjem po prostranih gozdovih. V preteklosti je bila pot na Rčitno namenjena predvsem košnji ter spravilu lesa iz pokljuških gozdov. Na vrhu vas pričakajo prostrani pašniki, kjer se pase govedo in drobnica. Je tudi priljubljena destinacija gorskih kolesarjev ter jezdecev in pohodnikov. V poletnih mesecih vam priporočamo, da se nanjo odpravite, kadar si zaželite idiličnega družinskega izleta sredi neokrnjene narave in daleč stran od gneče.

Pohodna pot: Po poteh Arnolda Riklija - Greben za pasjim hrbtom - Arnoldove višave >

Kolesarska pot: Pastirska pot >

 

3. Razgledna točka Podhomski rob

 

Podhomski rob Zasip© Anja Kikelj

Blejsko jezero z otočkom zaradi svoje edinstvenosti z razlogom krasi številne naslovnice in razglednice. Če želite tudi vi ovekovečiti košček tega raja, vendar se ne želite drenjati na najbolj obiskanih točkah, potem je obisk razgledne točke Podhomski rob prava odločitev. Pot začnete na Bledu ali s parkirišča v Podhomu v smeri Homa in pred vzponom sledite tabli za Podhomski rob, do koder vodi prijetna in ne prestrma pot. Druga možnost pa je, da se po pohodniški poti vzpnete na 834 metrov visok vrh Homa. Od tam vas dobro označena pot popelje do cerkve Svete Katarine, kjer boste priča nepozabnemu pogledu na Bled z Blejskim gradom na eni strani ter razgledom vse do Krvavca in Ljubljanske kotline na drugi. Nazaj grede se sprehodite po tako imenovanem Podhomskem robu mimo slikovitih pašnikov do vaše izhodiščne točke na parkirišču ali pa se vrnete nazaj na Bled.

Pohodna pot: Hom >

 

4. Obiščite eno najstarejših arheoloških najdišč, imenovano Poglejska cerkev

 

Poglejska cerkev Matevz Vukotic© Matevž Vukotič

Verjetno vas bo presenetilo dejstvo, da Poglejska cerkev pravzaprav ni cerkev v pravem pomenu besede, temveč gre za jamo ledeniškega izvora. Na tem območju so arheologi naleteli na kamnito orodje iz starejše kamene dobe, ki dokazuje obstoj pračloveka v Triglavskem pogorju. Prav tako so izkopali bronast kovanec in prstan, ki si ju lahko ogledate v muzeju na Blejskem gradu. Poglejska cerkev je danes zelo privlačna tudi za plezalce, saj je na tem območju urejenih 34 plezalnih smeri težavnosti od 6a do 8b. Iz oboka jame boste lahko uzrli krasen razgled na Gorenjsko ravan, Blejski kot, Pokljuko, Rjavino in Triglav.

Pohodna pot: Po poteh Arnolda Riklija - Greben za pasjim hrbtom - Arnoldove višave >

Kolesarska pot: Severni blejski krog >

 

5. Planina Talež je dostopna destinacija za vso družino

 

Talez Ribno Bled Anja Smit© Anja Šmit

Planina Talež morda ni ena od najbolj znanih izletniških točk v okolici Bleda, je pa zagotovo ena tistih, kamor se boste z veseljem vračali. Talež bi lahko poimenovali kar razgledni hrib, ki se nahaja na robu Jelovice. Če začnete pri Ribenskem mostu, je pred vami 45 minut hoje do lovske koče na vrhu. Poleg tega, da boste uživali v ptičjem petju in miru, se vam na poti odstirajo tudi osupljivi razgledi na Blejsko jezero, Radovljico in slikovite Karavanke. Pot ni zahtevna in je primerna za vso družino. Talež je odlična destinacija tudi za vse ljubitelje kolesarjenja, ki bodo navdušeni nad raznoliko, vendar tudi dokaj zahtevno potjo. Na vrhu si lahko v zavetju obnovljene lovske koče privoščite njihove specialitete, ali pa le obsedite in uživate v dih jemajoči naravi.

Pohodna pot: Talež in Tolsti vrh >

Kolesarska pot: Po lovskih sledeh na Jelovico: Talež >

 

6. Sava Bohinjka (pot med Ribnom in Selom z Bajerjem Ribno)

 

Sava Bohinjka Jost Gantar© Jošt Gantar

Svoje raziskovanje čudovitih meandrov Save Bohinjke lahko začnete pri mostu v vasi Ribno ter najprej obiščete slikoviti Bajer Ribno. Od tam lahko pot nadaljujete po cestnih in bolj odmaknjenih stezicah vse do Sela ter na sprehodu občudujete igrivo Savo Bohinjko.

Kolesarska pot: Stoječa veselica - dolga >

 

7. Razgledna točka Gradišče (Bodešče), ki naredi vtis

 

Če iščete pristnost in odmaknjenost od vsakdanjega vrveža, potem obiščite razgledno točko Gradišče v vasi Bodešče, ki se nahaja na nadmorski višini 499 m. Tu je bila v preteklosti prazgodovinska utrjena naselbina. Na koncu vasi Bodešče vas pričaka razgledni vrh Gradišče, ki se vzpenja strmo nad reko Savo Bohinjko, pod njim pa se nahaja podružnična cerkev sv. Lenarta s čudovitimi freskami. Izlet je lahko odlična priložnost, da začutite pridih zgodovine in raziščete manj znani kotiček blejskega okoliša. Gradišče je tudi zelo priljubljena točka za ljubitelje športnega plezanja.

 

8. Naučite se kaj novega ob obisku mokrišča pri Bodeščah

 

Povirje vzhodno od Bodešč© Anja Kikelj

Mokrišča so v sodobnem času še posebej pomembna za ohranjanje narave, saj so ključnega pomena tako za oskrbo s pitno vodo kot za biotsko raznovrstnost. Eno od njih vas vabi k obisku v bližini Bodešč, kjer je Občina Bled v okviru projekta Mala barja – Marja postavila interpretacijsko točko. Gre namreč za enega od redkih ostankov mokrišč na ozemlju med Savo Dolinko in Savo Bohinjko, ki se ponaša s številnimi lehnjakovimi izviri, redkimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Ob obisku boste zagotovo izvedeli številne zanimivosti.

 

9. Zaljubljeni v izjemne razglede? Potem preprosto morate obiskati Iglico!

 

Razgledna tocka Iglica Bohinjska Bela© Anja Kikelj

Iglica se nahaja nad Bohinjsko Belo in še zdaleč ni čisto navadna razgledna točka. Tam vas namreč pričaka kamnito skalovje, ki je med drugim zelo priljubljeno pri plezalcih. Vsekakor pa Iglica ponuja pravo doživetje tudi za vse ostale, saj med njenimi stenami teče potok Suha, ki se čez navpično steno prelije v 24-metrski slap. Tu vas pričaka tudi tolmun, ki je z jezom razširjen v majhno umetno jezero. Voda v njem je mrzla vse leto, zato plavanje ni možno, zagotovo pa vas ne bo pustila ravnodušnih zaradi svoje kristalne barve in slikovite okolice.

Pohodna pot: Čez Iglico >

 

10. Očarljiva vasica Kupljenik s cerkvijo sv. Štefana

 

Kupljenik Jost Gantar© Jošt Gantar

Vasica Kupljenik se razprostira na desnem bregu Save Bohinjke. V jedru vasi vas pričaka romarska cerkev sv. Štefana, ki slovi po blagoslavljanju konj, saj se je o tem pisalo že v pisnih virih iz prve polovice 16. stoletja. Vsako leto na Štefanovo, 26. decembra, v vasi obudijo to staro tradicijo in organizirajo žegnanje konj, ki se ga lahko udeležite. Na pot se lahko odpravite tudi s kolesom, saj vas z Bleda do Kupljenika vodi zahtevna, večinoma gozdna pot, z vmesnimi makadamskimi in asfaltnimi odseki. Ob obisku Kupljenika vas bodo zagotovo navdušili prostrani razgledi na podeželsko okolico, Bled in slikovite Alpe v ozadju.

Pohodna pot: Čez Kupljenik >

Kolesarska pot: Stoje na pedalih >

 

Priporočamo vam, da si ob naslednjem obisku Bleda vzamete čas in obiščete vsaj enega od skritih biserov z našega seznama. Prepričani smo, da ne boste razočarani.

Nina Krajnc

Nina Krajnc

Moja strast je ustvarjanje vsebin, ki pritegnejo bralce in jim nudijo dodano vrednost. Besede imajo moč, da gradijo nove svetove. Vsak dan znova sem hvaležna, da sem lahko del ustvarjanja zgodb in vsebin, ki odstirajo nove poti.