Koncept družbe brez odpadkov (Zero Waste) na Bledu

02.02.2021

V prejšnjem blogu smo na kratko predstavili koncept ravnanja z odpadki, ki družbo vodi na pot, ko se bodo količine odpadkov končno začele drastično zmanjševati. Do točke, kjer smo zdaj, ko javno komunalno podjetje Infrastruktura Bled zbira več kot 30 frakcij odpadkov (Več informacij), smo prehodili dolgo pot. Se še spominjate starih kovinskih kant za smeti, ki jih še 30 let nazaj nismo nikoli napolnili? Danes je stvar seveda popolnoma drugačna.

 

Potrošniki nismo nedolžni

 

Potrošništvo prinaša odpadke. Za to trditev verjetno ne potrebujemo kakšnih večjih dokazov, kajne? Dejstvo pa je, da v prizadevanju za zmanjševanje količine odpadkov vsak izmed nas lahko naredi korak naprej. Naj nam bo v pomoč »zero waste hierarhija«.

zero waste hierarhija

Vir

 

Turizem in odpadki

 

Žal je turizem tista gospodarska panoga, ki seveda na področju odpadkov za seboj pušča globoko sled, pravzaprav pregloboko. Kot pravijo na svoji spletni strani Ekologi brez meja, se občinam sodelovanje v gibanju »zero waste« splača. Konec leta so o Bledu zapisali:

»Bledu še vedno največ izzivov predstavljajo turisti, ki s svojim obiskom ne le uživajo v lepotah najbolj prepoznavnega bisera Slovenije, ampak povzročajo tudi veliko odpadkov. V sodelovanju s hoteli, kampi in ostalimi nastanitvenimi ponudniki je veliko pozornosti namenjene informiranju te ciljne publike k bolj odgovornemu ravnanju z odpadki oziroma viri, kot je na primer uporaba pitne vode iz pitnikov namesto plastenk. Od leta 2018 v občini deluje tudi center ponovne uporabe Škart, kjer je v 2019 novo življenje dobilo 3.790 izdelkov, med katerimi je bilo največ zanimanja za okrasne predmete. Zelo dober odziv je doživela eko delavnica za izdelavo ekoloških čistil in kozmetike organizirana v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.«  (Vir)

In to drži. Turizem Bled že nekaj let tudi na svoji spletni strani in na družbenih omrežjih opozarja na varovanje virov in ravnanje z odpadki.

Bled drinking fountain Maja Pancur© Maja Pančur

Pitniki s čisto pitno vodo na Bledu. Potrebe po kupovanju plastenk z vodo ni več! (Več informacij)

Na kanalu Youtube je na ogled tudi film o tem, kako se na Bledu vesti, da bi za seboj pustili le odtis stopal na pesku in nič drugega (Video)

 

 

 

Prvi zero waste hotel v Sloveniji

 

Ekologi brez meja so pripravili smernice za zero waste hotele in restavracije. Kot v naših blogih opozarjamo že nekaj časa, so odpadki v turizmu velik problem. Tudi na Bledu, kjer je bilo predvsem v letih 2017, 2018 in 2019 turistov in obiskovalcev precej več kot domačinov (1,2 milijona turističnih nočitev v letu 2018 in le okoli 8.000 prebivalk in prebivalcev).

»Dnevna potrošnja različnih izdelkov porablja naravne vire in energijo za njihovo pridelavo ali izdelavo ter transport. Ko postanejo odpadki, pa so povezani z onesnaževanjem voda, prsti in izgubo biotske pestrosti«, pravijo Ekologi brez meja (Vir), ki so izdelali tudi koncept uvajanja zero waste strategije v prakse hotelov in restavracij.

»Vse strategije, ki se izvajajo med uvajanjem Zero Waste koncepta v prakso, temeljijo na preučevanju in analizi konkretnih podatkov in na osnovi dejanskega stanja v hotelu ali restavraciji. Le tako so lahko dovolj prožne, da poleg okoljskih, dosegajo tudi cilje glede učinkovitosti mikrogospodarstva na ravni konkretnega podjetja«.

Cilji uvajanja takega koncepta v turistično gospodarstvo so trije, in sicer ekonomski, družbeni in morda v perspektivi prihodnosti najpomembnejši – izobraževanje in usposabljanje. Krožno gospodarstvo v končni fazi prinaša tudi možnost za ustvarjanje višjih cen (Vir).

Na Bledu se lahko pohvalimo s prvim zero waste hotelom v Sloveniji. Navdihujočo zgodbo so pripravili v Hotelu Ribno.

zero waste hotel ribno bled © Hotel Ribno

V Hotelu Ribno so zapisali:

Kako smo del Zero Waste zgodbe?

V hotelu se trudimo zagotavljati visoko kakovost storitev za vaše ugodje in ugodje narave. Tako smo na poti, da bomo ločili 90 % vseh naših odpadkov, jih letno ustvarili 30 % manj in porabili za 30 % manj vode in energije. To bodo dosegli z vpeljavo nekaterih izboljšav:

  • Ločeno zbiranje odpadkov.
  • Ponovna uporaba brisač in posteljnine.
  • Uporaba izdelkov in pripomočkov za večkratno uporabo (dozirne stekleničke za milo in šampon, sladkor, marmelade, med in drugo hrano v hotelski restavraciji ter kuhinji).
  • Sodelovanje z lokalnimi dobavitelji.

Nekaj nasvetov, kako lahko tudi vi postanete del Zero Waste zgodbe:

  • Odpadke ločujte v zabojnikih za ločeno zbiranje.
  • Pijte vodo iz pipe, namesto iz plastenk.
  • Ugašajte luči v sobi.
  • Po nakupih se odpravite z vrečkami za večkratno uporabo ali s košarico.
  • Po tuširanju brisačo posušite in ponovno uporabite.
  • Naložite si le toliko hrane, kot jo boste resnično pojedli.

(Vir)

zero waste hotel ribno bled 2© Hotel Ribno

 

In kakšni so rezultati?

 

Ekologi brez meja pišejo:

V mesecu maju 2018 je Hotel Ribno prejel naziv Zero Waste hotel. S svečano podelitvijo naziva se je zaključil pomemben korak pri vpeljavi različnih ukrepov in sprememb. Spremembe so vidne v prav vseh prostorih v hotelu in njegovi okolici. Skrbne meritve odpadkov so pokazale, da se je skupna količina odpadkov bistveno znižala, prav tako pa se je bistveno zmanjšal delež mešanih odpadkov in zdaj znaša le  8 % od celotne količine ustvarjenih odpadkov, kar je izjemen rezultat. V proces uvajanja sprememb so bili udeleženi poleg vodstva prav vsi zaposleni, ki so aktivno iskali rešitve in priložnosti za izboljšave.

Direktor hotela Matija Blažič je na vprašanje, ali bi svetoval tudi drugim hotelom, da se podajo na to pot, dejal:

“Tako kot mogoče mi danes pozitivno ‘štrlimo ven’ kot nekdo, ki se je tega lotil prvi, tako bo v nekaj letih ‘ven štrlelo’ vsako podjetje, ki tega ne bo delalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo oni izstopali v negativnem pogledu.”

Rezultati

Količina mešanih odpadkov na gosta/noč v letu 2016: 0,1845 kg
Količina mešanih odpadkov na gosta/noč v letu 2018: 0,0693 kg
Količina mešanih odpadkov na gosta/noč v letu 2020: 0,0033 kg
Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2016: 81 %
Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2018: 92 %
Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2020: 92,04 %

(Vir)

Hotel Ribno in občina Bled sta na področju ravnanja z odpadki prav gotovo slovenska zgodba o uspehu, kljub temu pa nas vse skupaj čaka še veliko dela!

Do naslednjič!

Romana Purkart

Romana Purkart

Zelena koordinatorica destinacije Bled.