Skrivnosti Blejskega jezera

01.06.2021

Kdo pozna vse skrivnosti Blejskega jezera? Če kdo, so to blejski potapljači in potapljačice, člani Društva za podvodne dejavnosti Bled. Maja so izvedli tradicionalno, že 28. čistilno akcijo. Več kot 50 prostovoljcev je jezero in njegovo okolico očistilo za približno pol tone odpadkov, med katerimi so se znašli tudi prometni znaki, gume in kolesa, hkrati pa so iz jezera odstranjevali invazivno tujerodno školjko potujočo trikotničarko.

Predsednik blejskega društva Janez Andrejc je, še preden so potapljači in potapljačice skočili v vodo, dejal, da upa, da bodo iz jezera potegnili vse odpadke, ki so se znašli v vodi in da jih bo čim manj. »Lansko leto namreč na Bledu ni bilo toliko obiskovalcev, kot smo jih bili vajeni prejšnja leta, zato pričakujemo manj smeti v vodi«. Želja se mu žal ni uresničila, saj so iz vode potegnili za okoli pol tone različnih odpadkov.

 

Čistilna akcija Blejskega jezera je najstarejša ekološka akcija v Sloveniji

Labodi v jutru bled Ales Krivec© Aleš Krivec

Predsednik Slovenske potapljaške zveze, dr. Mitja Slavinec je dejal, da gre za najstarejšo ekološko akcijo v Sloveniji. »Akcija je pomembna, saj potapljači z njo naredimo zelo veliko, da je Blejsko jezero bolj čisto, še večji doprinos in prispevek akcije pa je sporočilo, ki ga prinaša. To pa je, da moramo prav vsi skrbeti za vode, da ne mečemo odpadkov vanje, kajti potapljači ne moremo nikoli pobrati toliko smeti, kot jih lahko ljudje zmečemo v vodo.«

 

Čisto jezero

 

Društvo za podvodne dejavnosti Bled pa je pred kratkim opravilo izjemno pomembno nalogo, namreč pregledalo je vsak centimeter natege. »Vsak centimeter natege je posnet, delali smo celo poletje, ogromno ur smo preživeli pod vodo, potem pa smo še analizirali podatke. Tako smo dokazali, da natega deluje,« je povedal predsednik društva Andrejc.

Blejski potapljači pa nadzirajo tudi invazivno školjko, ki se je naselila v jezero. »Školjka je pod kontrolo, ni pa mogoče reči, da smo jo iztrebili, ker se še pojavlja na različnih koncih jezera. Takoj ko jo zaznamo, jo odstranimo, jezero pa pregledujemo tedensko.«

 

Blejsko jezero je osrednji akvatorij za blejske potapljače

 

Blejsko jezero je za blejske potapljače njihovo domače dvorišče, voda, kjer je marsikdo od njih opravil prvi potop, voda, ki jo poznajo najbolje. V Blejskem jezeru so takorekoč vsak dan, tako da točno vedo, v kakšnem stanju je. Kot pravijo, v jezeru živi 18 različnih vrst rib, pa tudi raki in školjke niso več redkost. Blejsko jezero je živ ekosistem, kjer vsakdo vpliva na vsakogar. Kot pravijo potapljači, je vidljivost v jezeru spremenljiva, tudi življenja je glede na letni čas več ali manj. Jezersko dno je iz mulja, ob obali je kamenje. Podvodni fotografi so v Blejskem jezeru naredili že marsikatero izjemno podvodno fotografijo, pravi lepotci pa so lokvanji, ki rastejo na različnih koncih obale.

 

Življenje v jezeru

lokvanj bled© JPT Photography

V jezeru živi 18 različnih vrst rib, med njimi som, krap, ščuka, klen,… V Blejskem jezeru je eden izmed najlepših fotografskih motivov beli lokvanj, vodna rastlina, ki zraste tudi do 3 metre. Cvetovi na gladini so veliki do 15 cm, beli venčni listi so njegov največji okras. Beli lokvanj cveti od junija do septembra, njegov cvet pa se odziva na sončno obsijanost – odpre se, ko nanj posije sonce. Beli lokvanj je v Sloveniji rastlina, ki je v upadanju, zato je še posebej ranljiva. Pomembno je, da jo na Blejskem jezeru ohranimo!

 

Som, največja riba v Blejskem jezeru

 

Soma blejski potapljači zelo dobro poznajo, saj je redni prebivalec jezera. Zraste lahko tudi do 3 metre. Živi v mirnih vodotokih in je nočna riba. Čez dan se najraje skriva v globoki vodi pri dnu ali med rastlinskimi koreninami. Blejski potapljači so imeli svojega prijatelja, soma Maxa, dokler ni Max na žalost končal kot ribiška trofeja.

 

Kakovost vode v Blejskem jezeru

Grajsko kopalisce Bled© Jošt Gantar

Kakovost vode v Blejskem jezeru redno spremlja Agencija republike Slovenije za okolje. Vsako leto pred poletjem preverijo tudi stanje v kopalnih vodah, ki ga potem med kopalno sezono preverjajo na 14 dni. Blejsko jezero se že vrsto let uvršča med najbolj čiste kopalne vode v Sloveniji. Grajsko kopališče je prvo kopališče v Sloveniji, ki je pridobilo certifikat Slovenia Green Beach, kar pomeni, da je vključeno v Zeleno shemo slovenskega turizma. Na 260 metrih skrbno urejene obale je na voljo vse, kar obiskovalci potrebujejo za nepozaben poletni dan: dva tobogana, skakalna deska, splavi na jezeru, ograjeni bazeni globine 50, 120 in 180 cm, gugalnica, igrala in peskovnik za otroke, kajaki, masaža, namizni tenis, družabne igre, »knjige na počitnicah«, ležalniki, senčniki, bogata gostinska ponudba … Goste pričakujejo urejene kabine, garderobne omarice, toaletni prostori, več zunanjih prh, urejen dostop v vodo za starejše in invalide. Mednarodni okoljski znak Modra zastava dokazuje, da pri upravljanju kopališča spoštujejo zahtevna mednarodna merila okolju prijaznega poslovanja, varnosti, čistoče in ustrezne kakovosti vode. S kopališčem upravlja javno podjetje Infrastruktura Bled.

Romana Purkart

Romana Purkart

Zelena koordinatorica destinacije Bled.