Zasip

Raziščite ledeniško vas z opevanim razgledom, tepkami in prikupnimi cerkvami.

Dva kilometra severno od Bleda na južnem, prisojnem pobočju Homa, leži Zasip. Vas leži na morenah, ki jih je za seboj pustil Bohinjski ledenik. V zgodovinskih listinah je prvič omenjena že leta 1075, medtem ko je bila tu že leta 1296 ustanovljena fara. Nad vasjo se dviga hrib Hom, ki se lahko pohvali s še lepšim razgledom. France Prešeren, največji slovenski pesnik, je Zasip zaradi čudovitega razgleda nad regijo poimenoval "oltar Gorenjske".

Na Homu stoji cerkvica sv. Katarine, ki predstavlja eno najbolj značilnih podob kraja. Slikovita cerkev s skodlasto streho zvonika, srednjeveško ladjo in prezbiterijem iz zgodnjega 17. stoletja se omenja že leta 1500. Freske nad portalom sv. Janeza Evangelista, sv. Nikolaja in sv. Katarine Aleksandrijske spadajo v še bolj oddaljeno zgodovino, v čas potujočih furlanskih slikarjev, okrog leta 1400. V vasi se poleg cerkve sv. Katarine nahajata še cerkev sv. Janeza Krstnika in cerkev Svete Trojice.

 

 

 

 

© Andreja Pogačar

Zasip = Prgarija

Prebivalce Zasipa so včasih poimenovali Prgarji, saj so ženske sušile hruške tepke, imenovane tudi prge in jih mlele v prgino moko, iz nje pa so z dodajanjem pšenične moke pekle kruh. Ime tepka izhaja iz časa Avstro-Ogrske monarhije, ko je cesarica Marija Terezija ukazala kmečkemu prebivalstvu, naj zaradi preprečevanja lakote množično nasadijo hruške. Kdor tega ni naredil, naj bi bil tepen. Tako se je hrušk prijelo ime tepka. V Zasipu se še danes trudijo ohranjati tradicijo s pripravo najrazličnejših domačih jedi iz posušenih hrušk tepk oziroma z njihovim mletjem pridobljeno moko, ki daje slanim in sladkim jedem edinstven okus.

Doživite

  • Povzpnite se na hrib Hom in uživajte v slikovitem razgledu.
  • Sprehodite se skozi sotesko Vintgar.
  • Po Savi Dolinki se spustite z raftom ali pa se nad njo zapeljite z ziplineom.
  • V lokalni gostilni se posladkajte z lokalno specialiteto, prginimi štruklji.
  • Na tamkajšnji kmetiji poizkusite domače žganje iz hrušk tepk in različne likerje.

Vredno ogleda

Znamenitosti