Bohinjska Bela

Kraj, ki vabi k oddihu v naravi in odkrivanju slikovite okolice.

Leži na levem bregu Save Bohinjke, jugozahodno od Bleda. Najstarejši del naselja, še izpred leta 1000, je Spodnja ali Dolenja vas s farno cerkvijo sv. Marjete. Manjši del, zgrajen pod previsno skalnato Iglico, pa se imenuje Zgornja ali Gorenja vas in šteje največ hiš. Najmlajši del Bohinjske Bele je Podklanec, ki je nastal v zadnjih sto letih okoli železniške in avtobusne postaje.

Dober kilometer stran, v smeri proti Bohinju, je zaselek Obrne. Nad vasjo je zaselek Slamniki s čudovitim razgledom na Blejski kot. Vasica Kupljenik na desnem bregu Save Bohinjke, kjer stoji romarska cerkev st. Štefana, prav tako ponuja prelep razgled na podeželsko okolico in Bled. Nedaleč stran je tudi vhod v Jamo pod Babjim zobom, ki jo je moč obiskati z vodnikom jamarskega društva.

Bohinjska Bela predstavlja odlično možnost za oddih. Ponuja prijetne zasebne sobe in gostilno z okusno domačo hrano ter športne aktivnosti kot so plezanje na Iglici in ribolov ter ostali vodni športi v Savi Bohinjki. Bohinjska Bela je tudi primerno izhodišče za krajše in daljše pohode, naj omenimo le 1.256 metrov visok vrh Galetovec, ki velja za eno najlepših razglednih točk nad dolino Save Bohinjke in 1.128 metrov visok vrh Babji zob, s katerega se odpira čudovit pogled na Blejsko jezero in okolico.

© Anja Šmit

Skalovje Iglica

Zgornja vas leži pod previsno skalnato Iglico, ki je najbolj poznana po plezališču Stara Bela. Upravičeno sodi v zgornji kakovostni razred med slovenskimi plezalnimi področji, na voljo pa so plezalne smeri v dolžinah do 28 metrov, v večini pa prevladuje vzdržljivostno plezanje. Stara Bela je zelo primerna za plezanje spomladi, jeseni, pa tudi v suhih in sončnih zimah. Stena je sončna in se tudi po dolgotrajnem deževju hitro posuši.

Doživite

  • Po številnih pohodnih poteh se odpravite na sprehod ali pohod do mnogih bližnjih zaselkov.
  • Preizkusite svojo srečo s trnkom med ribolovom v Savi Bohinjki.
  • Kot začetnik ali izkušen plezalec se podajte po skalovju Stare Bele.

Vredno ogleda

Znamenitosti