Čebelnjaki

Izvedite nekaj novega o čebelarjenju na slovenskem in se posladkajte z lokalnim medom.

Zgodovina čebelarjenja

Čebelarstvo je v Sloveniji tradicionalna kmetijska dejavnost z dolgo tradicijo. Že sredi 18. stoletja je znanje čebelarjenja svetu predstavil Anton Janša, ki je prihajal iz Breznice, nedaleč stran od Bleda. Bil je pionir sodobnega čebelarstva in prvi učitelj čebelarstva na Dunaju, čebelarji pa še danes pri čebelarjenju uporabljajo njegove tehnike. Na rojstni dan Antona Janše, 20. maja, po zaslugi prizadevanj slovenskih čebelarjev od leta 2017 praznujemo svetovni dan čebel. Namen tega dneva je ozaveščanje ljudi o pomenu čebel in njihovi pomembni vlogi pri opraševanju rastlin.

Kranjska čebela

Kranjska čebela ali kranjska sivka (Apis mellifera carnica) je avtohtona slovenska podvrsta čebele in druga najbolj razširjena čebelja pasma na svetu. Ime je dobila po deželi Kranjski, saj se je na tem področju skozi evolucijo kranjska čebela ustalila. Čeprav je razširjena po Balkanskem polotoku, ji je za njeno domovino priznana Gorenjska. Je izredno delavna čebela, mirna, skromna in ima odličen smisel za orientacijo.

© Boris Pretnar

Panjske končnice

Poslikane panjske končnice, ki stojijo na sprednjih delih čebelnjaka in zapirajo pot v čebelji panj, so del slovenske kulturne dediščine. Porodile so se same od sebe iz ljudske zavesti in domišljije in se ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja hitro razširile skoraj po vsem slovenskem ozemlju, kjer so uporabljali leseni panj. Predstavljajo motive različnih pripovedk, legend in vsakdanjega kmečkega življenja. Vsebina upodobitev na končnicah je čebelarska, nabožna, poučna, pogosto pa tudi humoristična in satirična. Posebnost slikarstva na panjskih končnicah je tudi ta, da so številni motivi iz vsakdanjega življenja, kar je v nasprotju z večino ljudske likovne umetnosti, ki izhaja iz religioznega sveta. Danes so panjske končnice predvsem priljubljen spominek iz Slovenije.

Doživite

  • Na varni razdalji si oglejte čebelnjak in panjske končnice na njem.
  • V učnem čebelnjaku se poučite o čebelarstvu.
  • Poskusite odličen domač blejski med.

Vredno ogleda

Znamenitosti