Cerkev sv. Katarine

Do srednjeveške cerkve na hribu se odpravite po božji poti in morda najdete ostanke zaklada.

Na lepi razgledni točki, na Homu nad Zasipom stoji podružnična cerkev sv. Katarine, do katere vodi stara božja pot. V osnovi gotska cerkev iz okoli leta 1400 se ponaša z zidano lopo z začetka 16. stoletja in raznolikimi freskami. Cerkev je bila v 18. stoletju barokizirana, čemur priča baročno okrašen oltar, prezbiterij pa se je ohranil še iz 17. stoletja. Vidni so tudi ostanki taborskega obzidja.

Nekdaj je bila cerkev znana po romanjih na dan svete Katarine (25. november), ko so ljudje od vsepovsod po božji poti romali za dobro pamet. Ob tem se je razvil običaj, da so kmetje iz Zasipa in Mužij darovali kravo, imenovano bavha, s katero s pogostili romarje in domačine.
Danes pa je cerkev znana po zakladu, ki so ga pred cerkvico izkopali v 19. stoletju. Med umikom Napoleonove vojske iz Rusije je neki francoski general na tem mestu zakopal vojaško skrinjo z denarjem in dragulji za tedaj plačane francoske vojake. Med boji v severni Italiji je bil general smrtno ranjen, zato je skrivnost o skrinji zaupal prijatelju, ta pa je nato s pomočjo dveh domačinov zaklad izkopal.