Mežakla

S planote se naužijte čudovitih razgledov in svežega zraka.

Mežakla je visoka planota, ki v višino meri med 1.000 in 1.300 metri. Leži med rekama Radovno in Savo Dolinko in je v večini porasla s smrekovim in bukovim gozdom. Planota je del Triglavskega narodnega parka, neokrnjena in turistično nerazvita. Prepredena je s pašniki, na katerih se še pase živina ter s številnimi čistimi izviri in hudourniškimi potoki. Prava znamenitost na Mežakli je naravni 15-metrski most čez grapo, ki je nastal zaradi erozijskega delovanja vode in neenakomernega preperevanja različno odpornih kamnin.

Zgodovinsko je Mežakla doživela nekaj zanimivih obdobij. Pred drugo svetovno vojno je tu stala kraljeva vas. Zgodba govori, da je kralj poslal svoje svetovalce, bioenergetike, v izvidnico na Pohorje, Pokljuko, Jelovico in Mežaklo, da bi ugotovili, kje je najprimernejši kraj za postavitev počitniške rezidence, in izbrali so prav Mežaklo. Med prvo svetovno vojno so bili vsi objekti uničeni in vas je bila izbrisana. Ko je napočila druga svetovna vojna je Mežakla znova zaživela, saj je bila tu postavljena prva partizanska bolnišnica na Gorenjskem. Skromna bolnišnica, imenovana tudi Mala bolnica, je bila varno pribežališče ranjencev, saj je nasprotniki v času vojne niso odkrili.

© Anja Šmit

Legenda o Poljanski Babi

Poljanska Baba je osamljena skala, ki izstopa iz bukovega gozda vzhodnega pobočja Mežakle. Legenda pravi, da je nenavadna podoba skale dobila ime po trdosrčni in neusmiljeni plemkinji, ki bi lahko pomagala nesrečnemu kmetu ubežati smrti, vendar ni hotela. Kmet je lovil na Mežakli, pri tem pa ga je napadla in pokončala zver.
Do Babe vodi strma pot iz naselja Kočna na Poljanah. Vzpenjanje po strmini traja slabo uro, do vrha pa je možno splezati po klinih. Če se boste pogumno spopadli z njimi, boste nagrajeni z lepim razgledom.

Doživite

  • Nadihajte se svežega zraka in pijte čisto vodo iz izvira.
  • Naužijte se zelene barve pašnikov in opazujte živino na paši.
  • Podajte se na Škrbino, ki je najbolj znana razgledna točka, Jerebikovec (1593 m) ali Planski vrh (1299 m) in uživajte v razgledu na gore okrog vas in doline pod vami.
  • Spustite se v podzemlje in obiščite Snežno jamo ali katero drugo izmed kraških jam.
  • Oglejte si naravni most in partizansko bolnišnico.

Vredno ogleda

Znamenitosti