Alpska Slovenija

Julijske Alpe

gora triglav© Matevž Lenarčič, www.slovenia.info

Julijske Alpe, kamor sodi tudi Bled, so najvišja gorska skupina v Sloveniji, kjer se vrhovi dvigajo nad 2500 metrov nadmorske višine. Kralj med njimi je 2864 m visok Triglav, ki ni le najvišja gora v Sloveniji, ampak tudi pomemben slovenski simbol. Večina območja leži v Triglavskem narodnem parku, edinem nacionalnem parku v Sloveniji, ki varuje bogato naravno in alpsko kulturno dediščino. Divje alpske reke, slikovita jezera in strma pobočja ponujajo obilo možnosti za aktivnosti v naravi.

 

Kranj

Bled – Kranj = 26 km

kranj jost gantar© Jošt Gantar, www.slovenia.info

V nedrjih prestolnice slovenskih Alp bije kulturno srce. Tu je svoja zadnja leta življenja preživel največji slovenski pesnik France Prešeren, katerega ime se pojavlja na skorajda vsakem koraku na sprehodu po mestu. Da je Kranj res kulturno srce Slovenije, boste začutili na sprehodu po starem mestnem jedru, ki se nahaja nad 30 m visokim kanjonom. Pod starim Kranjem velja obiskati razvejan sistem rovov, kjer se vedno kaj zanimivega dogaja.

 

Cerkno

Bled – Cerkno = 60 km

bolnica franja© Miran Kambič, www.slovenia.info

Obiščite kraje med zaobljenimi zelenimi vrhovi Idrijsko-Cerkljanskega pogorja, ki privabljajo pohodnike in kolesarje. Pozimi užitke na snegu najdete na enem najbolj priljubljenih slovenskih smučišč, po svežo energijo pa zavijete v najvišje slovenske terme. Območje Cerknega je dom najstarejše piščali na svetu. Edinstven spomenik humanosti je partizanska bolnica Franja, posebnost pa so tudi Laufarji, značilne pustne šeme, ki na Cerkljansko pripeljejo pomlad.

 

Zgornja Savinjska dolina

Bled – Solčava = 90 km

logarska dolina© Ana Pogačar, www.slovenia.info

Svet ob zgornjem toku reke Savinje je poln presenetljive naravne lepote in izjemnega sožitja med človekom in naravo. Obdana z mogočno kuliso Kamniško-Savinjskih Alp očara Logarska dolina. Pristnost alpskega življenja poosebljata Solčavsko z bogato ovčarsko tradicijo in eno najbolj slikovitih alpskih cest, ter vas Luče, ki sodi v evropsko mrežo Gorniških vasi. Gornji grad se lahko pohvali z največjo katedralo v Sloveniji, v Mozirju se bohoti cvetje, aktivne užitke pa ponuja smučišče Golte.  

 

Koroška

Bled – Slovenj Gradec = 154 km

koroska podzemlje pece kajak© Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Odprite zakladnico presenečenj med mogočnimi gorami, prostranimi gozdovi in reko Dravo. UNESCO Geopark Karavanke navdušuje s Podzemljem Pece, kjer se lahko s kajakom ali kolesom zapeljete skozi opuščene rudniške rove. Razvejane gorske in gozdne poti so raj za kolesarje in pohodnike. Pozimi vabita smučarska centra Kope in Ribnica na Pohorju. Reko Dravo velja spoznavati v družbi koroških splavarjev. Zanimive mestne zgodbe pripovedujeta srednjeveški Slovenj Gradec in železarske Ravne.

 

Rogla – Pohorje

Bled – Rogla = 166 km

lovrenska jezera rogla© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Smučarski center Rogla pozimi privablja s pestro paleto zimskih doživetij, poleti pa z razvejanimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi med gozdovi in šotnimi bajerji. V vseh letnih časih se naužijete razgledov na Poti med krošnjami. Ob vznožju Pohorja v termalnih Zrečah občutite moč pohorskih zelišč in edinstvene šote. Sledovi zgodovine vodijo v Slovenske Konjice, bližnjo Žičko kartuzijo in graščino Oplotnica, obzorja pa širi Center vesoljskih tehnologij Noordung.

 

Maribor – Pohorje

Bled – Maribor = 181 km

maribor mesto reka drava© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Spoznajte mesto najstarejše vinske trte na svetu, ki se na eni strani spogleduje z zelenim Pohorjem, na drugi s slikovitimi vinogradi. Vinsko tradicijo mesta ob reki Dravi najbolje spoznate v Hiši Stare trte na Lentu ali v Vinagovi kleti, eni največjih in najstarejših klasičnih kleti v Evropi. Le korak iz mestnega središča vas loči do aktivnih doživetij na Mariborskem Pohorju, vzhodnem robu slovenskega alpskega sveta, ki je prepreden s smučišči, pohodniškimi in kolesarskimi potmi.