Brda

Bled – Dobrovo v Brdih = 107 km

goriska brda© Arhiv ZTKMŠ Brda, www.slovenia.info

Brda so za Slovenijo to, kar je za Italijo Toscana in Francijo Provansa. Rahlo gričevnata pokrajina, kjer si roke podajata alpski in mediteranski svet, je posejana z vinogradi, sadovnjaki in oljčniki, nad katerimi bdijo očarljive briške vasice. To je svet, kjer se iz zemlje rojevajo najbolj žlahtni okusi, pa naj gre za kakovostna briška vina, odlična oljčna olja ali znamenite briške češnje, katerim je v Brdih posvečen celo poseben praznik.

olivno ojle z olivo goriska brda© Arhiv ZTKMŠ Brda, www.slovenia.info

Romantične duše se bodo zaljubile v romantične dvorce in vile, med katerimi so najbolj opazni Gredič, grad Dobrovo in vila Vipolže. Tu je še srednjeveški biser, vasica Šmartno, ki vas očara s svojimi romantičnimi uličicami in značilnimi briškimi hišami. Po nepozaben razgled na Jadransko morje na eni in Julijske Alpe na drugi strani se lahko odpravite na 23 metrov visok razgledni stolp v Gonjačah.

goriska brda smartno© Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Med naravnimi znamenitostmi si velja ogledati slikovita korita z naravnim mostom Krčnik. Morda pa vas pritegne zgodba Sabotina, ki hkrati ponuja sprostitev v naravi, skozi razvejane sisteme jarkov in kavern iz prve svetovne vojne pa obiskovalce napeljuje k razmisleku o nesmiselnosti vojn.