Bohinj

Bled – Bohinjska Bistrica = 20 km

bohinjsko jezero© Iztok Medja, www.slovenia.info

Le nekaj kilometrov stran od Bleda se skozi ozko sotesko reke Save Bohinjke zapeljete v čudovito alpsko dolino, ki vas bo očarala s svojo pristnostjo. Več kot dve tretjini bohinjskega ozemlja namreč ležita v Triglavskem narodnem parku.

V prvi vrsti vas bo navdušilo Bohinjsko jezero, največje stalno naravno jezero v Sloveniji, ki ga obdaja mogočna kulisa Julijcev. Na eni strani jezera vas pozdravi veduta mostu in cerkev sv. Janeza Krstnika, na drugi strani markantni slap Savica. Z gondolo se lahko povzpnete do Vogla, ki pozimi ponuja smučarske užitke, poleti pa razvejane poti v visokogorje. Na poti v dolino Voje lahko občudujete ustvarjalnost narave v koritih Mostnice.

bohinj vogel© Dražen Štader, Produkcija Studio, www.slovenia.info

Na Bohinjskih planinah se kalijo najbolj prepoznavni siri Bohinja na čelu z mohantom, posebnežem med siri z značilnim vonjem in okusom, ki ga cenijo tudi največji gurmani. Življenje v Bohinju vam približajo tradicionalne etnografske prireditve Vasovanje, Kmečka ohcet in Kravji bal, ki je svojevrsten poklon planšarski tradiciji.

tomo jesenicnik zajamniki© Tomo Jeseničnik, Turizem Bohinj, www.slovenia.info