Jesenice

Bled – Jesenice = 16 km

jesenice stara sava gregor vidmar© Gregor Vidmar, Turizem Jesenice

Jesenice so najbolj poznane po svoji fužinarski in železarski tradiciji. Najboljši vpogled v čas, ko so v mestu med Mežaklo in Karavankami še prevladovali fužinarski in železarski obrati, dobite na muzejskem območju Stare Save. Tu so ohranjeni bistveni elementi fužinarskega naselja. Ruardova graščina ponuja vpogled v življenje lastnikov fužin, Kasarna v življenje delavskih družin. Na območju so tudi cerkev Marijinega vnebovzetja, plavž in nekdanje skladišče za premog – kolpern, ki danes služi kot prostor za različne dogodke. 

Na sprehodu po mestu velja obiskati tudi Kosovo graščino, najstarejšo stavbo v mestu, ki služi predvsem kot galerija in razstavni prostor, zeleno oazo pa najdete v bližnjem Spominskem parku.

miro podgorse knarcisne poljane nad jesenicami© Miro Podgoršek, www.slovenia.info

Ljubitelji narave se bodo podali med poljane belih narcis oziroma ključavnic, ki spomladi prekrijejo pobočja Karavank od Plavškega do Javorniškega rovta. Od tu se lahko povzpnete na priljubljene vrhove, kot so Vajnež, Rožca ali Golica. Slednjemu je posvečena tudi ena najbolj predvajanih Avsenikovih skladb na svetu in morda jo slišite tudi ob obisku hokejske tekme v dvorani Podmežakla.