Žirovnica

Bled – Žirovnica = 9 km

jansev cebelnjak zirovnica jost gantar© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Le malo slovenskih krajev premore toliko mojstrov pisane besede kot jih vasi pod Stolom. V Vrbi stoji rojstna hiša največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, Pot kulturne dediščine pa vas pripelje še do rojstnih hiš pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah ter jezikoslovca Matije Čopa v Žirovnici.

V teh krajih je svoje bogato čebelarsko znanje pridobival Anton Janša, prvi čebelarski učitelj na dunajskem dvoru. Na Janševem čebelnjaku na Breznici lahko spoznavate edinstveno ljudsko umetnost – s hudomušnimi motivi poslikane panjske končnice.

Dolina Zavrsnice arhiv ZTK© Arhiv ZTK Žirovnica

Ljubitelji gibanja v naravi boste z veseljem obiskali rekreacijski park Završnica okoli akumulacijskega jezera, od koder vodijo poti na okoliške vrhove Karavank na čelu z najvišjim vrhom, Stolom, ter na priljubljene planine, kjer lahko okusite pristne pastirske dobrote, kot so žganci in kislo mleko.

Obiščite Ajdno, eno najbolj znanih slovenskih poznoantičnih arheoloških najdišč, kjer boste poleg spoznavanja preteklosti deležni tudi čudovitih razgledov na Julijske Alpe in Blejsko jezero.

ajdna poznoantično arheološko najdišče© Aleš Krivec, www.slovenia.info