Radovljica

Bled – Radovljica = 7 km

radovljica linhartov trg jost gantar© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Pristno sladka Radovljica je središče čebelarstva in čokolade. Očarala vas bo z enim najlepših srednjeveških jeder z edinim ohranjenim mestnim jarkom v Sloveniji. Za zidovi arhitekturnih biserov iz 16. in 17. stoletja se skrivajo zgodbe o lončarski, lectarski, čebelarski in zeliščarski tradiciji. Kraljica vseh stavb v mestnem jedru je Radovljiška graščina, kjer domuje Čebelarski muzej.

radovljica cebelarski muzej jost gantar© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Morda vas privlači kovaška tradicija Krope s spomeniško zaščitenim trškim jedrom, kjer pod kladivi kovačev še vedno nastajajo ročno kovane umetnine. Na Brezjah obiščite baziliko Marije Pomagaj, največje slovensko romarsko središče.

bazilika Marija Pomagaj Brezje© Janez Kotar, arhiv Romar d.o.o., www.slovenia.info

Radovljica je odlično izhodišče za pohodnike in kolesarje bodisi za raziskovanje Karavank ali planote Jelovica. Iz Krope se lahko po razkošne razglede povzpnete na Jamnik.

Skozi dolino Drage, ki jo na vhodu stražijo ostanki gradu Kamen, vas pot vodi do priljubljenega Roblekovega doma na Begunjščici. Lahko pa iz Begunj izberete krajšo pot do Svetega Petra, od koder se je na svojo domačo hišo ter lepote Gorenjske od Triglava do Blejskega jezera razgledoval znameniti glasbenik Slavko Avsenik.

grad kamen© Miran Kambič, www.slovenia.info