Julijske Alpe ostajajo kulinarično središče Evrope
12.06.2025 | Novice
Michelinov vodnik za leto 2025 znova potrjuje visoko kulinarično raven regije Julijskih Alp.
© Žiga Koren
Hiša Franko z Ano Roš ostaja edina slovenska restavracija z najvišjim priznanjem – tremi Michelinovimi zvezdicami, obenem pa ohranja tudi zeleno zvezdico za odgovorno ravnanje z naravnimi viri in okoljem.
V letošnji izdaji vodnika je prepoznanih 72 slovenskih restavracij, od tega tri z najvišjimi ocenami – obe iz skupnosti Julijske Alpe. Poleg tega se regija ponaša s kar tremi zelenimi zvezdicami, kar jo utrjuje kot enega prepoznavnejših gastronomskih območij v evropskem merilu.
Priznanja presegajo okvire posameznih kuhinj in so odraz premišljenega razvoja, strokovnega znanja in vztrajnega dela, s katerim regija Julijskih Alp soustvarja ugled Slovenije kot prepoznavne, verodostojne in odgovorne gastronomske države.
Michelinove zvezdice
⭐⭐⭐ Hiša Franko, Kobarid
⭐⭐ Milka, Kranjska Gora
⭐Hiša Linhart, Radovljica
Michelinova zelena zvezdica
Hiša Linhart, Radovljica
Hiša Franko, Kobarid
Restavracije Bib Gourmand
Triangel, Gost Martuljek
Restavracija Majerica, Stara Fužina
Gredič, Dobrovo v Brdih
Izbrane restavracije
Old Cellar Bled, Bled
Restavracija 1906, Bled
Julijana, Bled
Vila Podvin, Radovljica
Iskrene čestitke vsem nagrajencem, ki vsak dan znova dokazujejo, da odličnost ni naključje, temveč rezultat jasne vizije, strokovnega znanja in spoštovanja do okolja, iz katerega črpajo navdih. Njihova kuhinja temelji na lokalnih sestavinah, sodelovanju z lokalnimi pridelovalci in uporabi premišljenih, okolju prijaznih pristopov. S tem ne le ohranjajo avtentičnost regije, temveč prispevajo tudi k njeni dolgoročni prepoznavnosti v svetu.