Nepozabna blejska doživetja
29.11.2024 | Novice
Letošnje praznike doživite nekaj novega, nekaj pristnega in nekaj avtentično blejskega. Doživetja, ki ponosno nosijo certifikat Blejski lokalni izbor, povabijo v Bodešče, na petzvezdično doživetje Zveni po praznikih, ki popelje v čas 19. stoletja, v vas Zasip, kjer domuje zgodba hruške tepke, na Homu se bodo družine z otroki razveselile vodene pustolovščine skozi Začaran gozd, na Blejskem otoku pa se boste naučili priprave in peke potice. Naj bodo letošnji prazniki nekaj posebnega in nekaj doživetega.
Prijava na doživetja >
Vodena pustolovščina skozi Začaran gozd
© Mali pustolovci
Na poučno raziskovanje ljudskih pravljic, zgodovine in lokalnega značaja vabi vodeno doživetje Začaran gozd, ki se vije na razglednem hribu Hom s čudovitim pogledom na Bled in okolico. Otroci skozi reševanje nalog in ugank spoznavajo lokalne ljudske pravljice in legende, kulturno dediščino in zgodovino kraja, hkrati pa opazujejo in občutijo naravo. V vilinski kuhinji se lahko posladkajo z zdravim posladkom z Vrta okusov, odrasle pa čaka degustacija lokalnih dobrot. Na zadnji postaji jih čaka še nekaj »škratje telovadbe« in rešitev uganke, ki jo skušajo razvozlati na poti skozi Začaran gozd.
Termini vodenega doživetja:
21. 12. ob 12.15 (ANG)
22. 12. ob 12.15 (SLO)
25. 12. ob 16.00 (ANG)
25. 12. ob 16.45 (SLO)
Trajanje: 1,5 ure
Cena doživetja: 15,00 EUR/oseba
Prijave: do 24 ur pred razpisanim terminom vodenja.
* Doživetje vključuje voden sprehod skozi pravljično okrašen gozd, srečanje s štirimi pravljičnimi liki in skupno reševanje nalog in ugank. Na koncu sledi srečanje z Božičkom, ki bo otrokom podaril leseno ogrlico, skupaj bodo popili tudi skodelico čaja.
Od najlepše tepke do Tr'glavovega žganja
© Boris Pretnar
Vas Zasip v neposredni bližini Bleda so nekdaj imenovali »Prgarija«, saj so tu dobro uspevale hruške tepke oziroma »prge«. Čeprav tepkovi nasadi postopoma izginjajo, jim na kmetiji Pr Trsegvav še vedno posvečajo veliko pozornosti. Iz najboljših tepk kuhajo zelo cenjeno žganje, ki mu dodajo še raznovrstna gorska zelišča, med in sadje. Ko boste obiskali kmetijo, vas bodo popeljali po poti nastajanja odličnega žganja - od sadovnjaka in kotička za žganjekuho do pristne črne kuhinje, ki je še vedno v uporabi, in kleti iz prve polovice 18. stoletja, kjer boste hišno tepkovo žganje in različne likerje tudi poskusili.
Termini doživetja: 12. 12. in 19. 12. ob 18. uri
Trajanje: 90 – 120 minut
Cena doživetja: 35,00 EUR/oseba
Prijave: do 48 ur pred razpisanim terminom doživetja.
* Doživetje vključuje degustacijo žganja in narezek domačih dobrot.
Blejski kuharski tečaj
© Boris Pretnar
Bi se radi naučili pripraviti tradicionalne jedi, ki se kuhajo tudi v blejskih kuhinjah? Domačina z Bleda, Petra in Niko Rakovec, vas bosta z veseljem naučila pripraviti okusen ričet, ajdove krape in štruklje, kuhanje pa bosta začinila z zanimivimi zgodbami in legendami o lokalni hrani in kulturni dediščini. Poleg kuhanja boste lahko pokusili tudi izbrana slovenska vina. To ni le kuharska delavnica, je posebno doživetje blejske tradicije in kulinarike, ki si ga lahko privoščite vse dni v letu.
Termini doživetja: 10. 12. in 19. 12. ob 16. uri
Trajanje: 3 ure
Cena doživetja: 65,00 EUR/oseba
Prijave: do 12. ure na dan pred razpisanim terminom doživetja.
Zveni po praznikih
© Boris Pretnar
Petzvezdično doživetje popelje v praznični čas prve polovice 19. stoletja, v čas velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Bogato tradicijo Bleda z okolico udeleženci začnejo spoznavati v vasi Bodešče pri cerkvi sv. Lenarta in nadaljujejo v Sodarjevi domačiji, čudovitem kmečkem dvorcu iz 17. stoletja. Skupaj z domačini, oblečenimi v značilna oblačila iz Prešernovega časa, spoznavajo zanimive lokalne zgodbe, šege in navade, ki so bogatile praznike v tem avtohtonem blejskem okolju. Na mizi zadiši po značilnih prazničnih jedeh, veselje pa se širi ob ljudskih plesih in pesmih.
Termini doživetja: 6. 12., 14. 12., 20. 12. in 27. 12. ob 18.30
Trajanje: 2,5 – 3 ure
Cena doživetja: 55,00 EUR
Prijave: do 12. ure na dan pred razpisanim terminom doživetja.
Priprava in peka potice na Blejskem otoku
© Boris Pretnar
Vabljeni na delavnico samostojne priprave in peke potice z vključenim vodenim ogledom Blejskega otoka. V etnološki ustvarjalnici Potičnici se potice pečejo iz lokalnih sestavin in s tradicionalno ročno izdelanimi pripomočki. Med delavnico so na voljo za pokušino različni okusi potic, potice pripravljeno na delavnici, pa lično zavijejo in jih udeleženci delavnice lahko odnesejo s seboj domov.
Termini doživetja: 13. 12., 20. 12. in 27. 12. ob 10. uri
Trajanje: 2 uri
Cena doživetja: 64,90 EUR
Prijave: do 12. ure na dan pred razpisanim terminom doživetja.