Blejski lokalni izbor: kakovost, avtentičnost in inovativnost
01.10.2024 | Novice
Blagovna znamka Blejski lokalni izbor združuje pristne blejske zgodbe skozi dela lokalnih ustvarjalcev, rokodelcev in prebivalcev. V petih letih projekta je 56 lokalnih ponudnikov, ki z Bledom in okolico dihajo in živijo, prejelo certifikat kakovosti Blejski lokalni izbor (BLS) za skupno 242 izdelkov.
© SKIVIBE
Blejski lokalni izbor se je predstavil v okviru borze
V četrtek, 26. septembra 2024, je v Hotelu Astoria potekala borza izdelkov Blejskega lokalnega izbora, kjer se je predstavilo dvanajst ponudnikov. Turizem Bled z blagovno znamko zagotavlja povezovanje lokalnih obrtnikov in kmetov s turizmom in turističnim gospodarstvom, slednjemu pa zagotavlja izdelke lokalnega porekla višje kakovosti. Obiskovalcem Bleda prek blagovne znamke zagotavlja stik z avtentičnostjo in tradicijo kraja z željo trajnostnega razvoja destinacije.
© SKIVIBE
Kulturno umetniško društvo Zasip ohranja tradicijo hrušk tepk, ki jim v Zasipu pravijo prge, iz njih pa pripravljajo najrazličnejše prehranske izdelke. Z namenom prenosa znanja so v društvu izdali tudi več publikacij in knjig z recepti, rdeča nit vseh pa so hruške tepke.
Zavod za kulturo Bled je premierno predstavil koledar z motivi Bleda, krajinska arhitekta Andreja Završnik pa blejsko dvojnost, sobivanje lokalnega prebivalstva z mondenimi gosti, prek igralnega seta Blejski tarok. Glinene piščali ustvarja lončar in naravovarstvenik Miha Žvan, ki je po navdihu petja blejskih ptic in melodij narave ustvaril posebne žvižgalke.
© SKIVIBE
Podjetje Conditus se je predstavilo s pravimi blejskimi kremnimi rezinami, ki jih izdelujejo po legendarni recepturi iz leta 1953, Restavracija Julijana pa s pokušino gurmanskega 4-hodnega menija.
V Gorjah, kjer je od nekdaj dobro uspeval ribez, na kmetiji pr'Andreco iz njega ustvarjajo sadno vino, penino, liker, čaje in različne vrste marmelad. V Zgornjih Gorjah je Vrt Okusov ustvarila zeliščarka, kmetica in kuharica Mateja Reš, ki je do danes prejela certifikat za dvajset izdelkov in eno doživetje. Dorica Kržišnik kmetije pr'Knapč na obronkih planote Jelovica goji konopljo, vsestransko uporabno rastlino, ki je cenjena tudi zaradi svojih blagodejnih učinkov na zdravje in dobro počutje. Iz slednje prideluje zdravilne izdelke in dopolnila k prehrani.
© SKIVIBE
Ročno izdelano piknik košaro in košaro, ki dobro »prenaša« lokalne pridelke in izdelke nakupovalnih pohodov, ustvarjajo v rokodelski delavnici Woodbrothers, v njej pa je na voljo tudi Blejska zajtrk košarica, sestavljena iz lokalnih dobrot.
Blejski kuharski tečaj vodita domačina z Bleda, Petra in Niko Rakovec, ki goste naučita priprave okusnega ričeta, ajdovih krapov in štrukljev, druženje pa pospremita z zanimivimi zgodbami in legendami o lokalni prehrani in kulturni dediščini.
Gal Žvegelj, magister farmacije, se je predstavil z naravno kozmetiko blagovne znamke Vaze cosmetics, pod katero predstavlja negovalno kremo s sladkim pelinom in vlažilno kremo s sivko.
Podelili certifikate za 19 novih izdelkov
V sklopu dogodka so župan Občine Bled Anton Mežan, avtorica modela Izvorno Slovensko dr. Tanja Lešnik Štuhec in direktor Javnega zavoda Turizem Bled Blaž Veber, po uspešno zaključenih ocenjevanjih v štirih kategorijah podelili nove certifikate Blejski lokalni izbor. V mrežo ponudnikov so se na novo vključili še trije ponudniki z Bleda in okolice, lokalna ponudba pa je bogatejša za 19 pozitivno ocenjenih prehrambnih, obrtniških in gostinskih izdelkov ter eno nastanitev, katerim so skupni odlična kakovost ter lokalna in trajnostna nota.
© SKIVIBE
Aktiv žena Prgarije je pridobil certifikate Blejskega lokalnega izbora za edinstven zapis zgodovine tiskarstva na Slovenskem in zgodbo tiskarskega mojstra Janeza Rozmana z naslovom »Črna umetnost: skozi čas in po poteh mojstra Janeza Rozmana«, zbirko receptov »Okusi iz Prgarije« ter pripovedko »Tepka iz Zasipa«. Certificirane so tudi Prgina pekoča omaka, okusna omaka iz medenih hrušk tepk in feferonov, tepka v kisu z zelišči in vložene suhe tepke – prge za obogatitev narezkov in drugih jedi.
Zavod za kulturo Bled je pridobil certifikat za koledar Bleda 2025, Woodrothers pa za ročno izdelano leseno košaro in piknik košaro.
Katjini vrtovi so prejeli certifikat za namaz iz ribeza, namaz iz malin - Malinca ter namaz iz domačega grozdja – Jurka. Na kmetiji Tersegvav so certificirali butično tepkino žganje, starano v hrastovem sodu, Mateja Reš z Vrta Okusov pa Rožni sirup, Dvojno moč – hišno marmelado iz črnega ribeza in aronije, Rdeči biser – hišno marmelado iz rdečega ribeza in drobnjakov pesto.
© SKIVIBE
V Grand Hotelu Toplice in Restavraciji Julijana so prejeli certifikat za gurmansko potovanje skozi 4-hodni meni z blejskim pridihom, Grajska plaža za Grajski 3-hodni meni, Hotel Astoria pa je pridobil certifikat za sodoben 3-zvezdični hotel in edini šolski hotel v Sloveniji za dijake in študente v turističnih dejavnostih.
Dr. Tanja Lešnik Štuhec je v imenu Akademije Izvorno slovensko in Mreže Izvorno Slovensko čestitala ponudnikom, ki so pridobili certifikat teritorialne kolektivne blagovne znamke Blejski lokalni izbor, se zahvalila Turizmu Bled za vrhunsko sodelovanje in pohvalila odlično delo koordinatorice mreže Mateje Vilman.
© SKIVIBE