Blejska folklora pod angleškim nebom in slovenskim kozolcem

10.07.2024 | Novice

Na povabilo Britansko-slovenskega društva se je blejska delegacija pod vodstvom podžupana Iztoka Peserla s Folklorno skupino Rudija Jedretiča Ribno in ansamblom Šuštarji odpravila v prijateljsko in pobrateno angleško mesto Henley ob Temzi. Tam so pripravili pester kulturni program ob tradicionalnem julijskem letnem pikniku društva, ki poteka pod slovenskim kozolcem.

Henley-1© Blaž Veber

Slovenska kozolca v Angliji

Da bi razumeli, kako se je slovenska kulturna dediščina v obliki kozolca do danes ohranila v Angliji, se moramo vrniti v leto 1991, ko je 28. junija časopis The Independent na prvi strani poročal o vojni v Sloveniji. Še isti dan je bil na severu Londona ustanovljen Slovenski krizni center, ki je spodbudil organizirano delovanje civilne družbe v podporo slovenski samostojnosti, in deloval vse do februarja 1992. Slednji je svoja redna mesečna srečanja gostil v pubu med Mayfairom in Sohom v Londonu, kjer je vzniknilo tudi Britansko-slovensko društvo, čemur je sledilo zaporedje slovenskih kulturnih dogodkov.

V sklopu dogodkov je bila leta 1993 organizirana tudi prodajna razstava slovenskega oblikovanja in izdelkov z naslovom »Slovenijo na zemljevid«, ki jo je pripravila znamenita londonska hiša Liberty. Arhitekta Jana Valenčič je kot razstavni element za promocijo Slovenije v Anglijo pripeljala kozolec, saj »Britanci razen Bleda niso poznali ničesar in je bilo zato pomembno, da jim pokažemo še druge stvari

Kozolec je bil po končanem dogodku podarjen etnološkemu muzeju v Oxfordu, kjer je bil umeščen poleg muzeja, nato pa prestavljen na deželo, v arboretum. Na mestu, kjer je stal kozolec, so v arboretumu postavili informacijski center, kozolca pa zaradi slabega stanja ni bilo smiselno prestavljati na drugo lokacijo, saj obnova ni bila več mogoča.

Kozolec je za Britansko-slovensko društvo predstavljal pomemben prostor, kjer so se ob vsakoletnem pikniku in druženju zbirali v Veliki Britaniji živeči Slovenci in njihovi prijatelji. Takšna druženja so za društvo ključnega pomena, saj pomagajo širiti vedenje o Sloveniji ter spletati nova prijateljstva in sodelovanja med Slovenijo in Britanijo. Društvo se je tako povezalo s takratnim slovenskim veleposlanikom v Londonu Tadejem Ruplom, z namenom postavitve novega kozolca na novem kraju.  

Prostor za nov kozolec je društvu ponudilo lepo obrečno mestece Henley ob Temzi, ki je tudi pobrateno z Bledom, umestili pa so ga v park Gillotts Field na obronku mesta, ob sprehajalne poti.

Henley-3© Blaž Veber

Predstavnica društva Evelina Ferrar je pri zasnovi in postavitvi novega kozolca vzpostavila stike z muzejem Dežele kozolcev iz Šentruperta, prek njih so našli tesarskega mojstra Damjana Bajca, ki je v sodelovanju z muzejem zasnoval repliko Lahovega kozolca iz Migolice na Dolenjskem. Enojni oziroma iztegnjeni Lahov kozolec na pet oken, ki so ga imenovali tudi ajnfuger (nemško: preprost, enostaven), je leta 2020 društvo podarilo mestu Henley, ki je postalo tudi njegov skrbnik.

Kozolec v kraju Henley je eden izmed dveh kozolcev, ki sta svoj dom našla v Veliki Britaniji – prvi namreč stoji na posestvu princa Charlesa, saj ga je leta 1991 ob osamosvojitvi Slovenije prejel v dar.

Slovenska tradicija v Henleyju ob Temzi 

V nedeljo, 7. julija 2024, je pri slovenskemu kozolcu potekal tradicionalni piknik, kjer so se zbrali ljubitelji kulture in prijateljstva med Veliko Britanijo in Slovenijo. Za pester kulturni program in pravo slovensko vzdušje sta poskrbeli Folklorna skupina Rudija Jedretiča Ribno in ansambel Šuštarji.

Slovenska glasba in narodne noše so se sicer Henleyu predstavile že dan prej z nastopom na mestnem trgu, dež pa je skupino pregnal v pub Argyll, kjer so se ob glasbi zabavali obiskovalci veslaške regate, ki je na ta vikend potekala v kraju.

Predstavniki Občine Bled in Javnega zavoda Turizem Bled so se ob priložnosti srečali tudi z županom Henleya. 

Pobratena Bled in Henley ob Temzi

Bledu in angleškemu Henleyu, svetovno znanemu prizorišču prestižne kraljeve regate, sta skupna veslaški šport pa tudi umeščenost poslovne šole v kraj. Zaradi skupnega interesa po promociji in sodelovanju sta leta 2013 podpisala pogodbo o partnerstvu, saj obe destinaciji veljata za mondeno turistično destinacijo.

O društvu

Britansko-slovensko društvo je prostovoljna neprofitna organizacija, ustanovljena leta 1993, ki šteje približno 200 članov, aktualna predsednica je Evelina Ferrar.

Društvo izboljšuje poznavanje Slovenije v Veliki Britaniji, pospešuje kulturne, izobraževalne in druge povezave med državama, hkrati pa vzdržuje stike med Slovenci v Veliki Britaniji in njihovimi prijatelji.

Henley-2© Blaž Veber