Otvoritev javnih sanitarij na parkirišču pod Blejskim gradom

05.07.2024 | Novice

Nov wc © Petra Pekovec

V sredo, 3. julija 2024, je potekala slovesnost ob odprtju nove pridobitve – modernih in samočistilnih javnih stranišč na parkirišču pod Blejskim gradom pri Športnem parku Bledec. Zasnovana so z mislijo na dostopnost, urejenost in trajnost.

Skupaj gradimo boljšo in prijazno ponudbo na Bledu

Kot je na slovesnosti izpostavila direktorica Zavoda za kulturo Bled Lea Ferjan, so javna stranišča ključnega pomena za izboljšanje ponudbe na Bledu, saj zagotavljajo osnovno higieno in udobje za vse prebivalce in obiskovalce kraja. Tovrstne pridobitve izboljšujejo kakovost življenja, prispevajo pa tudi k čistejšemu in bolj urejenemu okolju. Nova javna stranišča so opremljena z modernimi in okolju prijaznimi rešitvami, ki bodo pripomogle k zmanjšanju porabe vode in energije, dostopna pa so tudi gibalno oviranim osebam.

Nov wc - Parkirišče Blejski grad 2© Petra Pekovec

Stranišče znotraj © Petra Pekovec

Ob tej priložnosti je župan Občine Bled Anton Mežan razkril, da so na dan otvoritve sestankovali na temo prihodnosti območja, kjer trenutno stoji stara in utrujena avtobusna postaja ob hotelu Bled Rose in naredili prvi korak v smer izgranje nove in moderne postaje nasproti trgovine Spar. Poudaril je, da vseh želenih investicij ni možno izvesti zaradi trenutno veljavnih prostorskih aktov, zato je izjemnega pomena dolgoročno in strateško načrtovanje, ki bo omogočalo tudi pravočasne dopolnitve in spremembe občinskega prostorskega načrta. Zbranim je zagotovil, da se veseli tovrstnih srečanj tudi v prihodnje, saj se načrtuje tudi izgradnja javnih sanitarij na Selišah pri Mercator centru in v Mali Zaki.

Novo stranišče© Petra Pekovec

Slovesnosti sta se udeležila tudi predstavnica proizvajalca samočistilnih javnih sanitarij Sano2 iz Italije in predstavnica zastopnika podjetja ANovo iz Slovenije ter ob tej priložnosti županu predala donacijo, namenjeno nevladni organizaciji Sonček, Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije.

Več informacij

Uporaba javnih sanitarij je na voljo proti plačilu 1,00 evra, plačilo se izvede s plačilno kartico.

Ob novih javnih sanitarijah so na voljo tudi naslonjala za kolesa, pitnik in klopi, poleg parkirišča pa je umeščen tudi trajnostni grbinasti poligon iz žlindre.

Klopi ob novem javnem wc-ju© Petra Pekovec

Kolesarski poligon© Petra Pekovec

Parkirišče Blejski grad 2 deluje med 6. in 22. uro, na voljo pa je 56 parkirnih mest za osebna vozila, 12 za avtobuse in 16 za avtodome. V kratkoročnem načrtu je načrtovana širitev parkirišča na sosednje zemljišče, kjer bo na voljo dodatnih 231 parkirnih mest, od tega 6 za električna vozila, 11 za invalide in 15 za avtodome.

V poletnem času je na omenjeni lokaciji tudi postajališče brezplačnega Bled Busa, ki julija in avgusta kroži okoli jezera, odpelje pa tudi po okoliških vaseh in na Pokljuko.

Nov wc - parkirišče Blejski grad 2© Petra Pekovec