Vodnik Michelin prepoznal razvito gastronomijo krajev v skupnosti Julijskih Alp

27.06.2024 | Novice

Vodnik Michelin, ki velja za najprestižnejši gastronomski vodnik, je ponovno prepoznal najboljšo kulinarično ponudbo v Sloveniji. Med restavracijami, ki so očarale brbončice inšpektorjev in se uvrstile v Michelinov vodnik, je kar nekaj takšnih, ki jih boste našli v krajih, združenih v skupnosti Julijskih Alp.  

Restavracija Julijana© Boris Pretnar

Gastronomski vodnik s 120-letno tradicijo

120-letna tradicija vodnika Michelin se opira na izdelana merila ocenjevanja in profesionalne anonimne inšpektorje. Slednji so obiskali tudi slovenske restavracije in jih ocenili na podlagi Michelinove metodologije, ki temelji na petih načelih: kakovost uporabljenih sestavin, mojstrstvo okusov in kuharskih tehnik, osebnost kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednost za denar in doslednost med različnimi obiski.

Bled Local Selection: Blejski lokalni izbor v restavraciji Juliana - tretji hod© Boris Pretnar

V vodnik so v letu 2024 uvrstili 63 restavracij

Živahen razvoj kulinarike in veščin kuharskih mojstrov se odraža v stalnem napredku in vključevanju vedno večjega števila restavracij v slaven vodnik.

Tri Michelinove zvezdice predstavljajo izjemno kulinariko, za katero je vredno načrtovati čisto posebno pot – slednje so podelili kobariški Hiši Franko chefinje Ane Roš.

Odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, predstavljata dve zvezdici, ki ju ohranja kranjskogorska Restavracija Milka s chefom Davidom Žafranom na čelu.

Za visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka so prepoznali radovljiško Hišo Linhart in chefa Uroša Štefelina.

Gurmani, ki iščejo visoko kakovostno avtentično doživetje po najboljši vrednosti za svoj denar, bodo pozorni na znak Michelin Bib Gourmand. Slednjega sta med drugimi prejeli Restavracija Majerca v Stari Fužini in Triangel v Gozdu Martuljku.

Znak Michelin Green Star prepoznava trajnostne prakse in kuharske mojstre, ki se zavzemajo za ohranjanje okolja na način sodelovanja z okoljsko osveščenimi proizvajalci surovin in ravnanja z odpadki. Med drugimi sta ga prejeli tudi Hiša Franko in Hiša Linhart.

Med restavracijami Michelin Selected tudi dve blejski

Inšpektorji so med svoja kulinarična priporočila uvrstili še 43 slovenskih restavracij. Med drugim priporočajo, da v letu 2024 obiščete restavraciji Julijana in 1906 na Bledu ter Vilo Podvin v Mošnjah.

Hotel-Triglav-Jost-Gantar-50.jpg© Jošt Gantar

Skupnost Julijskih Alp

V združenje skupnosti Julijskih Alp, neformalnega združenja upravljavcev destinacij, spadajo Bled, Bohinj, Radovljica, Kranjska Gora, Dolina Soče, Jesenice, Žirovnica, Goriška brda in Gorje.

Vodnik Michelin

Več informacij o priporočilih vodnika Michelin in namige o kulinaričnih popotovanjih preverite na njihovi uradni spletni strani guide.michelin.com.