Uporabni nasveti in namigi: poletna sezona na Bledu

27.06.2024 | Novice

Pogumno smo zakorakali v poletje in s tem v visoko turistično sezono. Letošnje poletje bo na Bledu še posebej živahno zaradi pestrega dogajanja v sklopu cikla dogodkov Blejsko poletje 2024, ki je namenjeno vsem generacijam in glasbenim okusom.

Za brezskrben obisk kraja s podobo raja v nadaljevanju preverite koristne nasvete in praktične informacije.

 

Informacije s področja prometne ureditve

 

Bled Bus

Bled Bus© Boris Pretnar

Za namen razbremenitve poletne infrastrukture bodo vsak dan v juliju in avgustu po Bledu in na Pokljuko vozili trije brezplačni avtobusi, poimenovani Bled Bus. Na ta način želimo vsem, tako domačinom kot obiskovalcem, zagotoviti možnost koriščenja trajnostnega in brezplačnega prevoza.

Štirikrat dnevno bo Bled Bus obiskovalce zapeljal do Pokljuke, trikrat dnevno po okoliških vaseh, avtobus okoli jezera pa bo vozil vsak dan med 9. in 19. uro. Vse linije imajo začetno in končno postajo pred Infocentrom Triglavska roža na Selišah.

 

Raziskovanje Bleda z zaledjem na način trajnostne mobilnosti

gorsko kolesarjenje Bled© Mojca Odar

Goste spodbujamo, da Bled z okolico in zaledjem Julijskih Alp raziskujejo na trajnosten način s čim manjšim ogljičnim odtisom. Za ta namen so v Infocentru Triglavska roža Bled na voljo kolesa in e-kolesa, za namen obiska otoka so za izposojo na voljo leseni čolni z vesli, ogled Bleda z druge perspektive pa je na voljo s turističnim vlakcem in vožnjo s tradicionalnimi fijakerji. Do ene najbolj znanih naravnih znamenitosti pri nas, Soteske Vintgar, popeljejo brezplačni električni Vintgar Shuttli, ki v sotesko odpeljejo iz dveh bližnjih parkirišč – centralnim Vintgar LIP in Vintgar Blejska Dobrava. Neposredno pred vstopnim središčem so na voljo le parkirišča za kolesa in motorje.

 

Promet skozi Betinski klanec

Gradnja prve faze Južne razbremenilne ceste se je podaljšala, a kljub aktivnemu gradbišču ta nima vpliva na promet. V tem času se je dokončala nova trasa za pešce in kolesarje, ki lahko nemoteno uporabljajo pot od Lesc proti Bledu skozi Betinski klanec.

 

Aktualne cestne zapore

Zapora na Mlinem bo odpravljena do konca meseca junija, med Pristavo in Železniško postajo Bled Jezero pa je, tako kot že več let, v visoki sezoni vzpostavljena zapora. Prehod je omogočen gostom v kampu in imetnikom Blejske kartice.

 

Omejeno število parkirnih mest za avtodome

Parkirišči za avtodome sta na voljo na železniški postaji Bled Jezero in parkirišču Blejski grad. Drugod po Bledu parkiranje avtodomov ni dovoljeno. PZA, kjer je dovoljeno tudi prenočevanje, je na Ulici Jule Vovk Molnar.

 

Usmeritve za avtobuse

Parkiranje avtobusov je na voljo na parkirišču Blejski grad in Seliše, na slednjem je možno tudi nočno parkiranje. Potniki izstopijo na zgornjem platoju parkirišča pod Blejskim gradom, avtobusi medtem počakajo na ponoven prevzem obiskovalcev pod gradom na parkirišču Blejski grad. Pod hotelom Krim, na glavni avtobusni postaji in avtobusnem postajališču Mlino je dopusten izstop in vstop potnikov ter postanek avtobusa do največ 15 minut.

 

Plovbni režim po Blejskem jezeru

Pletna Čoln© Jošt Gantar

Na Blejskem otoku, ki meri pičlih 8.000 kvadratnih metrov, je omejeno število privezov. Te so na voljo za pletne, lesene čolne z vesli, hidrobusa in plovila, ki oskrbujejo Blejski otok, izkrcavanje potnikov pa je na voljo zgolj na za ta namen predvidenih mestih.

Od leta 2016 dalje je bila s spremembo odloka o plovbnem režimu omogočena plovba drugih, ne tradicionalnih, plovil po Blejskem jezeru, kot so SUPi, kajaki in kanuji. V tem času je število omenjenih plovil izjemno naraslo. Pritisk obiskovalcev z raznovrstnimi plovili na otok predstavlja težavo z erozijo, saj na privezih za omenjena plovila ni prostora, zato se obiskovalci izkrcajo na vseh možnih mestih na otoku in pri tem čez korenine in prst na obalo izvlečejo čolne in SUPe, kar se kaže v trajnih poškodbah dreves in obale.

S spremembo odloka je rekreacija na jezeru za omenjena plovila še vedno možna, pristajanje in izkrcavanje na otoku pa ne. Uporabniki plovil na lasten pogon lahko v jezero vstopijo na dveh točkah, v Mali in Veliki Zaki. Obiskovalce, ki bodo otok obiskali z omenjenimi plovili, bodo ozaveščali in usmerjali zaposleni na otoku ter redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva občine Bled, Bohinj in Železniki.

Plovila na električni pogon, kot so e-foili, motorne deske in podobno, so za uporabo na jezeru v skladu z Odlokom izrecno prepovedani, saj predstavljajo nevarnost za kopalce.

Za obiskovalce bogoslužja v cerkvi Marijinega vnebovzetja na otoku za brezplačen prevoz poskrbi Župnija Bled, ki potnike z ladjico Sinaj na Blejski otok popelje iz pristanišča pod Vilo Bled. Odhod na otok je pol ure pred bogoslužjem, razpored maš je na voljo tukaj.

 

Terenska ekipa informatorjev – Vprašaj me, sem domačin

Projekt ASK ME I'M LOCAL

Med 1. julijem in 15. septembrom bo ponovno zaživel eden glavnih poletnih informacijskih kanalov, projekt Vprašaj me, sem domačin. Njihovo glavno poslanstvo je gostom približati Bled in jim predstaviti vsebine izven središča kraja, v okoliških vaseh in zaledju, ki nudijo številna avtentična doživetja. Poleg tega terenska ekipa informatorjev, domačinov, na licu mesta goste informira in usmerja na površine, namenjene določenim dejavnostim, ter k trajnostnemu vedenju na destinaciji.

Ekipa informatorjev letos razširja svoj prostor delovanja. Prisotni bodo na relaciji od Grajskega kopališča do Grand Hotela Toplice, vse do Mlinega. V prihodnje se namerava krog ozaveščanja še dodatno širiti, dokler ne bo ekipa informatorjev zaobjela celotnega jezera. 

 

Nočno življenje

Obratovalni časi gostinskih obratov se do 30. junija 2024 podaljšajo do 1. ure, ob petkih in sobotah pa do 2. ure. Pričakuje se, da bo omenjeni obratovalni čas enak čez celotno poletno sezono.

V nočnem času bo od junija do septembra za spoštovanje javnega reda in miru skrbela ekipa šestih varnostnikov, ki se bodo gibali na območju od Trgovskega centra Bled, Jezerske promenade, avtobusne postaje do Bledca.

 

Pester program Blejsko poletje 2024

Blejsko poletje 2024

Med 24. junijem in 1. septembrom se bo na Bledu v 70 dneh zvrstilo 90 dogodkov, na vrhuncu poletja bo zasijalo 10.000 lučk, celotno dogajanje pa napoveduje nepozabne poletne večere.

Na različnih lokacijah z izjemnimi razgledi na eno lepših vedut smo za domačine in obiskovalce pripravili številne prireditve, namenjene vsem generacijam in glasbenim okusom. Celoten program poletnega dogajanja je na voljo tukaj.

Kot novost letošnjega leta predstavljamo plačljive Koncerte na Jezeru, na eni najlepših lokacij na Veslaških tribunah v Veliki Zaki, kjer nas bodo z glasbo objeli romantični Flirrt, akustični Tabu in etno Vlado Kreslin z Malimi Bogovi.

Tradicionalni Blejski dnevi bodo potekali na predzadnji julijski konec tedna. Dneve bo popestrilo pestro glasbeno dogajanje s presenečenjem in sobotnim spektaklom, ko bo jezero, že dvainpetdesetič zapovrstjo, zažarelo v soju 10.000 lučk v jajčnih lupinah.

 

Na vodenem ogledu kraja o blejskih skrivnostih

Od 1. junija do 30. septembra bodo vsak petek potekali redni enourni vodeni ogledi Bleda, z začetkom ob 10. uri in zbornim mestom pred Turistično informativnim centrom Bled (Cesta svobode 10). Na ogled se je potrebno prehodno najaviti prek e-naslova , najkasneje do 8. ure na dan vodenja, vstopnice so na voljo po ceni 10,00 EUR, za imetnike kartice Julijske Alpe: Bled je ogled brezplačen.

 

Izjemna vsebina in razgledi vabijo na Blejski grad

Blejski grad 3© Vizualist

Na strmi pečini nad jezerom stoji mogočen Blejski grad, ki navdušuje z izjemnim razgledom, tiskarno, Viteško dvorano, kapelo in vrhunsko restavracijo in kavarno. V letu 2023 je grad obiskalo 412.000 obiskovalcev, največ iz Slovenije, Združenih držav Amerike, Južne Koreje, Madžarske in Velike Britanije.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta so na gradu v primerjavi z letom 2023 zabeležili za 12 % več obiskovalcev, zato so v primeru večjega obiska že pripravili spletno prodajo vstopnic, s katerimi bodo prek omejitve števila obiskovalcev poskrbeli za varnost in pravo doživetje gradu.

Vse dejavnosti Blejskega gradu predstavljajo prizadevanje, da bi instant obisk gostov preobrnili v pravo doživetje. Grad namreč nudi številne vsebine, kjer obiskovalci z lahkoto preživijo celoten dan. Letos so, na primer, nekdanjo sobo razgledov v okroglem grajskem stolpu nadgradili v sobo eksperimentov. Ta je namenjena predvsem družinam z otroki, ki lahko na izkustven način spoznajo Blejski grad in okoliške zgodbe.

Zavod za kulturo Bled v poletnem času vabi na pester glasbeni program v sklopu Festivala Bled, v sodelovanju z različnimi lutkovnimi gledališči vabijo na lutkovne predstave za otroke v grajskem parku, poleti pa se bo odvila tudi operna akademija pod vodstvom Maestra Georgea Pehlivaniana.

O grajskih zanimivostih lahko zapišemo, da je na restavratorski konservatorski zaščiti oltar svetega Petra iz grajske kapele, zaščite pa bo v tem času deležen tudi lesen balkon v kapeli.

Umetnost pa je svoj prostor našla tudi na vrtu pred Festivalno dvorano. Tja je priletela Blejska ptica, skulptura, ki jo je ob svoji 90. letnici domačemu kraju podaril akademski slikar Slavko Oblak. Blejska ptica je že peta podarjena skulptura Bledu, zato Zavod za kulturo Bled pripravlja tematsko Kulturno pot Slavka Oblaka, ki bo predstavljena jeseni.

 

vsi dogodki na Bledu

Še več informacij o pestrem dogajanju na Bledu v vseh štirih letih časih je na voljo na www.bled.si.