STO ob začetku poletne sezone vabi k varnemu in spoštljivemu doživljanju slovenske narave

19.06.2024 | Novice

Poletna sezona vsako leto v čudovito slovensko naravo, zlasti v gorski svet, privablja številne domače in tuje turiste. Slovenska turistična organizacija (STO) zato v tem času še posebej intenzivno poziva k varnemu, odgovornemu in spoštljivemu obnašanju. V tesnem sodelovanju s partnerji na STO ključna sporočila izpostavljamo v vseh svojih promocijskih in komunikacijskih aktivnostih v slovenskem in številnih tujih jezikih. Naš cilj je zagotoviti, da bo slovenska narava ob ustvarjanju nepozabnih spominov sedanjih obiskovalcev ostala vir energije, navdiha, miru, zdravja in dobrega počutja tudi za prihodnje generacije.

Varna pot v gore© STO

Naravne lepote so najpogostejši motiv za obisk Slovenije, ki ga, kot kaže Anketa o tujih turistih 2021-22 (SURS), izpostavlja kar 88 odstotkov turistov.  Še dodatno se je trend preživljanja prostega časa v naravi okrepil po pandemiji covida-19. Med top 5 občinami v Sloveniji po prenočitvah so bile v letu 2023 kar tri gorske (Bled, Kranjska Gora in Bohinj). Lani so domači turisti v gorskih občinah ustvarili 20 odstotkov vseh prenočitev oz. 2 odstotka več kot leto prej, tuji turisti pa 35 odstotkov oz. 10 odstotkov več kot leto prej.

Direktorica STO mag. Maja Pak Olaj ob tem poudarja: »V skladu z vizijo slovenskega turizma 'zelena butičnost: manjši odtis z večjo vrednostjo za vse' si moramo vsi deležniki prizadevati, da bo obisk slovenske narave varen, odgovoren in spoštljiv ter da bomo našo čudovito naravo, eno naših največjih vrednot, ohranili za prihodnje generacije. Na STO ob začetku poletne turistične sezone to še posebej poudarjamo v vseh promocijskih in komunikacijskih aktivnostih. Naša sporočila, oblikovana v tesnem sodelovanju z relevantnimi partnerji, so prijazna in pozitivna, vendar jasno sporočajo želeno ravnanje. Do turistov jih širimo prek vseh naših kanalov, k sodelovanju pri tem pa vabimo tudi destinacije in turistične ponudnike.«

Varno v gore

Varno v gore: Partnersko sodelovanje prineslo nove vsebine za komunikacijo na destinacijah in pri ponudnikih

Na področju spodbujanja varnega obiska slovenskih gora STO tesno sodeluje s partnerji, ki so povezani z varnostjo v gorah: z združenjem Slovenia Outdoor, Planinsko zvezo Slovenije, Slovensko policijo, Gorsko Reševalno Zvezo Slovenije, Triglavskim narodnim parkom, Združenjem gorskih vodnikov Slovenije in z Agencijo Republike Slovenije za okolje

V sodelovanju smo pred letošnjo poletno sezono prenovili in nadgradili vsebine na portalu Slovenia.info na to temo. Na prenovljeni strani strani 'Varna pot v gore' v sedmih jezikih lahko obiskovalci dobijo celovite informacije in priporočila, kako se pripraviti na gorsko turo, kakšne so značilnosti naših gora, kako se obnašati v naravi in kako ravnati v primeru nesreče v gorah. Te informacije delimo prek različnih promocijskih in komunikacijskih kanalov, kot so publikacije, objave na družbenih omrežjih, novičniki in podkasti, da bi dosegli čim širšo publiko. 

S partnerji smo pripravili tudi enotno grafiko, ki bo obiskovalce na terenu opozarjala na ključne elemente varnega obnašanja v gorah. Grafika je prek združenja Slovenia Outdoor na voljo tako v fizični obliki kot v elektronski verziji, ki jo že uporabljajo destinacije in specializirani ponudniki.

Še naprej smo v oglasih in drugih aktivnostih izredno pozorni na elemente, kot so ustrezni nagovori ter primerna opremljenost oseb na fotografijah. Pri tem nam s strokovnim znanjem pomaga Združenje Slovenia Outdoor, nemudoma pa se odzovemo tudi na morebitna opozorila vseh drugih deležnikov.

Vemo, da so turistični delavci na terenu – informatorji v turistično-informacijskih centrih, turistični vodniki in animatorji, zaposleni pri ponudnikih namestitev, delavci v gostinskem sektorju, ponudniki doživetij, organizatorji prireditev itd. – tisti, ki imajo največ stika s turisti. Zato je sodelovanje z njimi ključnega pomena za povečanje zavedanja o varnem in odgovornem ravnanju. Že lani so STO, PZS in GRZS izvedle spletni seminar za delavce v turizmu, na katerih so strokovnjaki izpostavili pomen pravih informacij za obiskovalce naših gora. Posnetek seminarja je na voljo na povezavi.

Slovenija je raj za pohodništvo in planinarjenje z več kot 10.000 kilometri označenih pohodnih poti, več kot 175 planinskimi kočami ter številnimi hoteli in kampi za pohodnike. V promocijskih aktivnostih na STO redno izpostavljamo čudovite pohodniške poti in navdihujoče zgodbe iz sredogorja in nižin, da bi vsakdo našel svojo idealno pohodniško izkušnjo (npr. najlepše vodne potiizobraževalne in učne poti).

F009095-goricko_selo_rotunda_jost_gantar_1_orig_jpg-photo-m© Jošt Gantar

Odgovorno obnašanje v naravi in spoštovanje lokalnih prebivalcev

Turizem v mnogih gorskih občinah in na številnih drugih območjih z neokrnjeno naravo predstavlja srce gospodarskega razvoja in ohranjanja kulturne dediščine, ustvarja priložnosti za delo in preživljanje, zagotavlja finančna sredstva za izgradnjo infrastrukture in tako naprej. S tem lahko prispeva k blaginji prebivalcev.

Slovenija, zelena dežela edinstvenih, butičnih doživetij, je zavezana trajnostnemu razvoju. S ponosom ohranjamo zapuščino naših dedov in babic ter skrbimo za naravno in kulturno dediščino, ki jo želimo predati prihodnjim generacijam. V edini državi na svetu, ki ima ljubezen (LOVE) že v svojem imenu, smo zaljubljeni v slikovito naravo, ki nas obkroža in nas vsak dan navdihuje.

STO redno vključuje priporočila za odgovoren obisk narave v vse svoje aktivnosti. Naša zgodba 10 priporočil, kako se obnašati v naravi, v sedmih jezikih spodbuja k uporabi javnega prevoza, hoji in vožnji izključno po urejenih in označenih cestah in poteh v skladu z zakonodajo, prenočevanju na prostem le v urejenih kampih, spoštovanju divjih živali in rastlin ter živine, odnašanju smeti, varovanju vodotokov in jezer itd. Posebno zgodbo smo namenili tudi obnašanju v Triglavskem narodnem parku, največjem zaščitenem območju v Sloveniji.

F008006-bike_park_krvavec_tomo_jesenicnik_3_orig_jpg-photo-m© Tomo Jeseničnik

Z odgovornim ravnanjem v naravi in spoštovanjem lokalnih prebivalcev vsak izmed nas prispeva k ohranjanju edinstvenosti in lepote Slovenije. Skupaj lahko poskrbimo, da bo naša zelena dežela še naprej navdihovala obiskovalce in prebivalce s svojo neokrnjeno naravo, kulturno dediščino in gostoljubnostjo. Spoštujmo naravo, varujmo njeno dediščino in skupaj ustvarimo trajnostno prihodnost, kjer bo vsak obisk dragocen in nepozaben.

Dne 11. junija je v organizaciji PZS in GRZS s podporo vseh partnerjev v projektu Varno v gore (STO, Slovenia Outdoor, ARSO, Policija, Združenje gorskih vodnikov, TNP) potekala tiskovna konferenca pred začetkom poletne sezone, z namenom opozoriti na najpomembnejše vidike varnega obiskovanja gora. Glavno okno za informiranje tujih in domačih obiskovalcev je prenovljena stran 'Varna pot v gore' v sedmih jezikih, kjer lahko obiskovalci dobijo celovite informacije in vsa relevantna priporočila za obisk gora.

Glavni poudarek je bil tokrat na sami pripravi na turo, ki poleg priprave prave opreme zahteva tudi odločitev kam in kdaj se bomo odpravili v hribe. Odločitev mora sloneti na poznavanju značilnosti naših gora (globoke doline, krušljiv apnenec, nenadne spremembe vremena…), aktualne specializirane vremenski napovedi (ARSO) in zadostni psihofizični kondiciji.

Predstavljen je bil tudi primer klasičnega načina reševanja.

Opozorila za varen obisk gora v tiskani obliki so na voljo brezplačno ob naročilu TUKAJ.

V digitalni obliki so materiali ravno tako brezplačno na voljo TUKAJ.

Preberite tudi:

Nepredvidljivo vreme velik izziv tudi v hribih

Območja, prizadeta v lanskih poplavah, so zdaj varna za obiskovanje, zato lahko letos obisk iz bolj obremenjenih delov Slovenije usmerimo na Koroško in v Zgornjo Savinjsko dolino. Lani se je nepredvidljivost vremena izkazala kot velik izziv tudi v hribih, zato je ključno, da pred odhodom na turo in večkrat vmes pri zanesljivih virih preverimo vremensko napoved. Za varnejši obisk gora poleti je pomembno, da preverimo aktualne razmere – marsikatera planinska pot v sredogorju in visokogorju, sploh na severnih pobočjih, je namreč še pod snegom –, se primerno opremimo in upoštevamo priporočila Planinske zveze Slovenije (PZS) in Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), ki sta 11. junija na Golteh predstavili aktualne vsebine ob začetku poletne planinske sezone. Pomemben partner pri ozaveščanju je tudi turistični sektor, saj se povečuje število nesreč v gorah med tujci. Gorski reševalci imajo že v začetku sezone ogromno dela, poleti pa vse do jeseni bodo dežurali vsak dan. Ne pozabimo, če se v gorah zgodi nesreča, ostanemo mirni, nudimo prvo pomoč in pokličemo na 112.

Več informacij: 

PZS

Vir: slovenia.info