Rekonstrukcija stare Vovkove vile

18.06.2024 | Novice

Vovkova vila

Na elitni lokaciji, Prešernovi cesti 42 na Bledu, poteka rekonstrukcija stare Vovkove vile. Objekt, ki je bil več let zapuščen, je hitro propadal in kazil podobo turistične destinacije, novi lastnik mu zdaj želi povrniti staro slavo.

Stavba, ki je vpisana v register kulturne dediščine in pod zaščito Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, bo v skladu s projektom delno ohranila tri ulične fasade. Končni izgled objekta, usmerjen proti Prešernovi cesti, se bo v celoti rekonstruiral v skladu z navodili ZVKD. Projektant projekta je Egon Murič u.d.i.a. podjetja Muro d.o.o.

Objekt na Prešernovi cesti 42, kjer so nekdaj gospodarile hčerke Antona Vovka – Martinovca, velja za najstarejši penzion na Bledu. Leta 1890 je zaživel kot Penzion pri Antonu Vovku, glede na razpoložljive podatke pa sta bila pritlični in nadstropni del današnje stavbe zgrajena okoli leta 1904.

Vovkova vila

Po drugi svetovni vojni je bil penzion podržavljen, z njim je upravljal sindikat PTT Jugoslavije, kasneje PTT Slovenije. Leta 1983 ga je odkupil Sekretariat za narodno obrambo SFRJ in ga skupaj s hotelom Svoboda (današnji hotel Astoria) odprl kot restavracijo, v spodnjih prostorih je bila urejena vinska klet, nato pa pivnica, ki je obratovala vse do zaprtja. Zgradba je vso svojo zgodovino služila za počitniške in turistične potrebe.

Objekt je vse do danes ohranil svoj osnovni tloris s kletjo, pritličjem in nadstropjem s 50 ležišči, naknadno pa je bil po vzdolžni stranici dvignjen za nadstropje, prizidane so mu bile verande v pritličju ter balkoni na severni stranici nad vhodom.

Investitor LILIUM PLUS d. o. o. se je z namenom, da stara vila ponovno zaživi kot hotel s pivnico v kleti, odločil za rekonstrukcijo objekta v velikosti K+P+1+2+M. Hotel s predvideno kategorizacijo 4 zvezdic bo imel na voljo 27 sob in pivnico v kletni etaži, skupna neto površina objekta bo znašala 1.288 kvadratnih metrov.  

Dela na objektu bodo predvidoma dokončana v marcu 2026.