O aktualnih temah turističnega gospodarstva iz prve roke

14.06.2024 | Novice

Dobro-jutro© Zajem zaslona, vir: RTV SLO

Aktualni temi, ki zadevata turistično gospodarstvo, s seboj prinašata spremembe na več področjih. Na temo predloga Zakona o gostinstvu ZGos-1 smo lokalno prebivalstvo in javnost že obvestili o namerah Občine Bled, pojasnili smo tudi razloge za sprejete spremembe odloka o plovbnem režimu na Blejskem jezeru. O stališčih in spremembah, ki naslavljajo dvig kakovosti turistične ponudbe, ohranitev naravne dediščine in usmerjanje turističnih tokov, je pojasnila javnosti ob več priložnostih podal tudi direktor Turizma Bled. 

Vroči mikrofon na temo Zakona o gostinstvu

Oddaja Vroči mikrofon radia Slovenija Val202 je v zadnji epizodi naslovila problematiko oddaje stanovanj v kratkoročni najem. Po podatkih Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport se je število nepremičnin v Sloveniji, ki se oglašujejo na spletni platformi Airbnb med leti 2015 in 2023 povečalo za 400 odstotkov. Na vprašanja, zakaj z osnutkom novega Zakona o gostinstvu rešujemo tudi stanovanjsko krizo in kako na zakon gledajo sobodajalci in predstavniki turističnih zavodov, so v oddaji spregovorili Blaž Veber, direktor javnega zavoda Turizem Bled, Petra Stušek, direktorica javnega zavoda Turizem Ljubljana, Matevž Frangež, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, Uroš Buda, predstavnik Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov in Tadej Štrok, produktni načrtovalec na inštitutu Danes je nov dan. Prisluhnite oddaji.

V oddaji Dobro jutro o plovbnem režimu

Junija so bile sprejete spremembe in dopolnitve Odloka o plovbnem režimu po Blejskem jezeru. Spremembe so bile potrebne na področju plovil na električni pogon, ki bodo na jezeru prepovedana za uporabo, saj predstavljajo nevarnost za kopalce. Spremembe pa naslavljajo tudi privez plovil na Blejskem otoku, ki meri skromnih 8.000 m2 in z omejenim številom pomolov zagotavlja privez zgolj za pletne, lesene čolne z vesli, plovila za dostavo na Blejski otok in hidrobus. Rekreacija na otoku se ne omejuje, še vedno je dovoljena uporaba SUPov, kajakov in kanujev, vendar pa njihov cilj in postanek ne bo več možen na otoku. Prispevek je na voljo na tej povezavi, pojasnila direktorja Turizma Bled na temo plovbnega režima pa si lahko ogledate od 27:22 minute dalje.