Uspešna izvedba Tedna doživetij za turistično gospodarstvo

07.06.2024 | Novice

balon-bled© Balonarski center Barje

V aprilu in maju smo v Turizmu Bled v sodelovanju z blejskimi ponudniki organizirali brezplačna doživetja za ponudnike nastanitvenih kapacitet. Aktivnosti so se izvajale že v aprilu, zaradi slabega vremena pa se je del načrtovanih dejavnosti izvedel v maju.

Od lastne izkušnje do priporočila gostom

Na Turizmu Bled smo Teden doživetij uvedli z namenom predstavitve in boljšega poznavanja ponudbe kraja ponudnikom turističnih nastanitev. V sklopu programa so lahko brezplačno preizkusili in spoznali aktivnosti, ki so na voljo na Bledu in v okolici. Poleg raftinga, ogleda Bleda in Blejskega gradu, so lahko izkusili skalno plezanje in soteskanje, do konca leta pa bodo lahko poleteli z balonom.

Soteskanje in skalno plezanje

Soteskanje v kanjonu Grmečice sta izvedli agenciji za turizem in (adrenalinske) športe na prostem Slovenia Outdoor in Altitude Activities, ki nudita edinstvena športno obarvana doživetja, vse od vodnih športov, plezanja in pohodništva do dnevnih vodenih izletov.

Prijetno razgiban kanjon Grmečice z istoimenskim slapom udeležence popelje na vrhunsko doživetje soteskanja s skoki v kristalno čiste tolmune in spuščanjem po skalnih toboganih. Doživetje je primerno tudi za družine z otroki, starejšimi od 8 let oziroma višjimi od 135 cm.

Altitude Activities so nastanitvene ponudnike spoznali tudi s skalnim plezanjem na Bohinjski Beli. 5 kilometrov od Bleda se nahaja več plezališč – nad Kupljenikom, pod previsno skalnato Iglico, v smeri Široke peči pa leži Nova Bela. Stene so obrnjene na vse strani neba, zato plezalna sezona tukaj traja vse leto. Plezališče ima na voljo 79 različnih smeri, dolžin med 8 in 33 metrov, težavnostne stopnje pa so med 3 in 8c+, zato je plezališče priljubljeno tako med začetniki in družinami kot vrhunskimi plezalci.

Polet z balonom

Med poletom z balonom se boste naužili čudovitih razgledov s ptičje perspektive na Bled in okolico. Enourni polet se začne z vzletom nad Blejskim gradom in jezerom, nato pa se razgledi odprejo do Lesc in Radovljice z osupljivimi razgledi na Triglavski narodni park, Julijske Alpe in Karavanke, dolino reke Save do gozdne planote Jelovice. Po koncu poleta sledi tradicionalna »balonarska ceremonija« s kozarcem penine, kjer udeleženci pridobijo častni naziv baronica ali baron območja, nad katerim je poletel balon.

Polet z balonom so za turistične ponudnike organizirali v Balonarskem centru Barje, udeleženci pa so prejeli darilne bone za polet, ki jih lahko unovčijo vse do izteka leta. Polet z balonom je varen in mogoč samo ob primernih vremenskih razmerah, ko ni padavin, megle ali močnega vetra.

Teden doživetij pa bo ponovno organiziran jeseni in spomladi prihodnje leto.