Na Bledu o globalnem razumevanju pitne vode

31.05.2024 | Novice

Blejski vodni forum© Blejski vodni forum

Med 13. in 14. junijem 2024 bo v Vili Bled potekal 9. Blejski vodni forum/festival (BWF), ki ga organizira ekipa prostovoljcev, nevladna in neprofitna organizacija Bled Water Festival (BWF), ustanovljena leta 2016. Organizacija je, poleg Južne Koreje, Kitajske in Združenih držav Amerike, ena od štirih vodilnih globalnih akterjev na področju razumevanja pitne vode.

BWF se osredotoča na razvoj in razumevanje kakovostne pitne vode po vsem svetu ter soustvarja nove globalne trende, tudi na področju vodne varnosti in vsestranskosti. S tem namenom so leta 2020 ustanovili tudi Evropsko združenje vodnih someljejev (European Water Sommelier Association), ki razvija kulturo pitja vode in uvaja inovacije na tem področju. Ob prepoznavanju tehnoloških rešitev za izboljšanje kakovosti pitne vode in vodnih virov, najboljše nagradijo z nagrado European Water Awards, ki jo podeljujejo v skupaj s predstavniki ministrstev partnerskih držav.


Na forumu o globalnih trendih in inovacijah s področja pitne vode

V času globalnih in perečih izzivov vodnih virov BWF deluje kot globalna platforma za iskanje, nadgrajevanje in promoviranje inovativnih in trajnostnih rešitev za zaščito in boljše upravljanje z vodnimi viri. Letošnji vodni forum se bo tako osredotočal na globalne trende, inovacije s področja kakovosti in na nove jezike razumevanja pitne vode. Mednarodni strokovnjaki bodo spregovorili o novih onesnaževalcih pitne vode, ki jih EU še ne regulira ter njihov vpliv na ljudi in okolje. Za omenjen izziv bodo predstavili tudi predlog dopolnitve obstoječe zakonodaje ter inovacije, ki zagotavljajo kakovost pitne vode z eliminacijo novih onesnaževalcev.

 

Certifikat BWF

Program Blejskega vodnega foruma/festivala bo potekal v skladu z mednarodnimi standardi Certifikata odličnosti pitne vode BWF. Standard in certifikat je organizacija razvila z namenom, da vsem zagotovi možnost dostopa do vode odlične kakovosti, ki je brez možnih kontaminacij in v pravem razmerju elementov, ki dobro vplivajo na človeško telo.

Bled Water Festival© Bled Water Festival

 

Uvajanje znanja o pomenu pitne vode v šolski sistem gostinstva in turizma

Pomen pitne vode v gostinstvu in turizmu bodo predstavili skozi primere globalnega razvoja ter uvajanja znanja Evropskega združenja vodnih someljejev (EWSA) v šolski sistem za gostinstvo in turizem.

Vodni someljeji bodo pripravili degustacijo vsaj 10 različnih vod iz evropskih držav in vodne koktajle ter predstavili vodo kot osnovni gradnik v povezavi s hrano, kavo, čajem in vinom.

Bled Water Festival© Bled Water Festival

 

O pomenu pitne vode z uglednimi gosti

Na forumu bodo sodelovali predstavniki iz 25 držav iz celotnega sveta, ministrstva iz 9 držav ter druge nacionalne institucije in vodni strokovnjaki. Častna pokroviteljica mednarodnega foruma je predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, dogodek bo moderiral soprog predsednice republike dr. Aleš Musar, ki je po izobrazbi kemik (univ. dipl. ing.). O pomenu vode na Islandiji bo spregovorila prva dama Eliza Jean Reid, ambasadorka Združenih narodov za turizem in doseganje ciljev trajnostnega razvoja. 

V sklopu dogodka se bo podpisal sporazum o nadaljnjem sodelovanju z organizacijo za vodne someljeje KISA (Korea International Sommelier Association) iz Južne Koreje in sporazum z organizacijo CAA (Argentine Chamer of Water) o prenosu znanja v Argentino.

Več informacij o Blejskem vodnem forumu je na voljo na uradni spletni strani.