V okoljski akciji čiščenja Blejskega jezera zbrali 150 kilogramov odpadkov

29.05.2024 | Novice

Čistilna akcija Blejskega jezera© Nika Pirnar Čistilna akcija Blejskega jezera© Nika Pirnar

V soboto, 25. maja, je potekala 31. tradicionalna prostovoljna čistilna akcija Blejskega jezera in njegovih brežin. Akcija je potekala v organizaciji potapljačev Društva za podvodne dejavnosti Bled (DPD Bled) in v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo, Občino Bled, Infrastrukturo Bled in Ribniško družino Bled.

Na najstarejši okoljski akciji v Sloveniji se je zbralo 110 potapljačev iz celotne Slovenije, ki so v skupinah in na 26 različnih mestih opravili 40-minutni potop ter jezero očistili odpadkov in vsiljive tujerodne neavtohtone zebraste školjke, imenovane tudi potujoča trikotničarka, ki ogroža jezero in njegove prebivalce.

Čistilna akcija Blejskega jezera© Nika Pirnar Čistilna akcija Blejskega jezera© Nika Pirnar

Rekordno malo odpadkov

Kot so poročali potapljači, so letos zbrali rekordno malo število odpadkov, kar kaže na vedno večje zavedanje pomembnosti ravnanja z odpadki in ohranjanja naravnih danosti. 150 kilogramov odpadkov so v večini predstavljali gospodinjski odpadki, potapljači pa ob enem opozarjajo, da so odpadki v okolju velik izziv, zaradi česar spodbujajo zavestno uporabo izdelkov iz biorazgradljivih materialov.