Bled je gostil največji poslovni dogodek slovenskega turizma

24.05.2024 | Novice

SIW 2024© Benjamin Črv

Med 14. in 16. majem je Bled gostil 26. Slovensko turistično borzo (SIW). Na njej se je 150 domačih turističnih ponudnikov predstavilo 154 tujim organizatorjem potovanj in turističnih agencij iz 33 držav. Kar 58 % tujih podjetij je bilo na borzi prisotnih prvič.

Največ agentov iz Italije, ZDA in Velike Britanije

Največ organizatorjev potovanj in agentov je Slovenijo obiskalo iz Italije, Združenih držav Amerike, Združenega kraljestva, Češke, dobro zastopani pa bo bili tudi oddaljeni trgi. Udeleženci borze so sodelovali na formalnih in neformalnih srečanjih, spoznavali turistične znamenitosti Slovenije, izvedenih pa je bilo več kot 4000 dvostranskih sestankov. Pred in po borzi so bila za udeležence organizirana študijska potovanja, kjer so se spoznali s ključnimi znamenitostmi Slovenije.

SIW Bled 2024© Siniša Kanižaj za STO

Motivacijski programi v avtentičnih blejskih barvah

Prednost gostitelja borze je edinstvena priložnost, da agentom predstavi avtentično in lokalno ponudbo kraja. Kljub slabim vremenskim razmeram so se udeleženci odpravili na avtentična blejska doživetja, med drugim tudi na doživetja, certificirana z blagovno znamko Blejski lokalni izbor.  

SIW Bled 2024© Siniša Kanižaj za STO

V vasi Selo pri Bledu so se udeleženci v Kralovem čebelnjaku podučili o čebelarski tradiciji, življenju in pomenu čebel.  

SIW Bled 2024© Siniša Kanižaj za STO

Na Vrtu okusov in občutkov v Zgornjih Gorjah, so spoznali koncept z njive na mizo, se pobližje spoznali z zelišči in iz njih tudi pripravili okusne jedi.

SIW 2024 Incentive vrt okusov foto Maja Pančur (10)© Maja Pančur

Sredi idilične alpske vasice Bodešče se nahaja Sodarjeva domačija, kjer se je čas na doživetju Zveni po praznikih ustavil v prvi polovici 19. stoletja. Udeleženci so spoznali bogato tradicijo Bleda in okolice v času praznikov, ljudske plese in pesmi ter okušali tradicionalne slovenske praznične jedi.

Zveni po praznikih

Z jezersko damo pletno so se podali na Blejski otok in v Potičnici pripravili in spekli tradicionalno potico. Ob pripravi so spoznali raznoliko slovensko  kulinarično izročilo in na otoku doživeli pravi praznični dan.

V spremstvu slovenskih veslaških olimpijcev, Janijem Klemenčičem in Mihom Pirihom so se udeleženci naučili osnovnih veslaških veščin v profesionalnih tekmovalnih čolnih, v sobi pobega Unlock Bled pa jih je pričakalo sedem vznemirljivih preizkušenj, kjer so spoznali skrivnosti, legende in resnično zgodovino Bleda.

Turizem Bled_20240515SIW Bled 2024_Veslanje_005© Benjamin Črv