Bled navdušil tisoče Spartancev s celega sveta

24.05.2024 | Novice

Spartan Race Bled© Nik Bertoncelj

18. in 19. maja 2024 je več kot 3.000 tekačev iz 35 držav preteklo traso z ovirami s kuliso Blejskega jezera in Julijskih Alp, ki je navdušila tekmovalce dogodka Spartan Race hosted by I feel Slovenia. Vodilna globalna serija tekov z ovirami je na Bledu gostovala prvič, ponovno pa se vrača 26. in 27. aprila 2025.

Spartan Race je izziv, primeren za vse starosti in pripravljenost tekačev, tudi za gibalno omejene osebe in otroke. Trasa izziva je na Bledu v 70 % potekala po že obstoječih stezicah, gozdnih, pohodniških, planinskih in poljskih poteh.

Spartan Race Bled© Bine Mekina

Prireditev v znamenju športa in premagovanja lastnih ovir so organizirali v podjetju Ekstrem d. o. o. v soorganizaciji Javnega zavoda Turizem Bled, gostila ga je Slovenska turistična organizacija.

»Večina tekačev je na Bled prišla iz tujine za več dni. Spartanci so ljubitelji aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, kar sovpada z nacionalno in lokalno turistično usmeritvijo. Nad vzdušjem in izvedbo so bili navdušeni tako tekmovalci in navijači, kot tudi lastniki znamke, ki so že napovedali, da bodo po slovenski izvedbi povzeli nekaj elementov animacije v festivalski areni. Blejski dogodek so ocenili kot vrhunski in bo v naslednjih dneh zagotovo vroča tema v spartanski skupnosti po Evropi in, zasnovan pa je tako, da upamo, da ga je tudi lokalna skupnost sprejela kot obogatitev turistične ponudbe. Po izvedbi pa vemo tudi kakšne so specifike lokacije, ki se jim bomo še bolj posvetili v prihodnjih izdajah,« je o dogodku povedal Simon Rožnik, direktor podjetja Ekstrem, ki je tudi sam pretekel vse tri razdalje in opravil t. i. Spartan Trifecto.

Spartan Race Bled 2024© Nik Bertoncelj

Organizacijsko in izvedbeno zahteven projekt so na Bledu izvedli prvič. Kot je poudaril Blaž Veber, direktor Javnega zavoda Turizem Bled, ga brez podpore in sodelovanja lokalne skupnosti ter lastnikov zemljišč ne bi bilo moč izvesti. »Kljub slabemu vremenu v zadnjih tednih nam je traso uspelo pravočasno postaviti in povezati v zaključeno celoto, ki je navdušila tudi tekmovalce. Ljudje Bled obiskujejo zaradi narave. Gostom kraj predstavljamo kot vodilno zeleno alpsko središče in idealno izhodišče za odkrivanje Julijskih Alp, ki nudi številne športne aktivnosti v vseh letnih časih. Te omogočajo vrsto aktivnosti, privlačnih tudi za turiste, ki si jih na Bledu želimo, predvsem za skupine, ki se želijo aktivno udejstvovati v naravi, tako športno kot sprostitveno – med te spadajo tudi športne avanture, kot je Spartan Race. Bled ima karakter, ki privlači aktivnega gosta, zato verjamem, da bo izziv Spartan Race prek zadovoljnih udeležencev dosegel goste širom sveta, ki iščejo svojo naslednjo destinacijo za aktivno počitnikovanje.«

Spartan Race Bled 2024© Nik Bertoncelj

Vodja produkta športnega turizma in komuniciranja s poslovnimi javnostmi pri STO Metka Pirc, ki je odtekla 5-kilometrski sprint, je poudarila pomen promocije Slovenije kot izjemne destinacije za športni turizem: »STO z veseljem nadaljuje sodelovanje kot glavni partner prireditve Spartan Race hosted by I Feel Slovenia. S partnerskim pristopom potrjujemo našo zavezo k promociji Slovenije kot izjemne destinacije za športni turizem in doživetja v naravi ter vrednost znamke I feel Slovenia. Več kot 3.000 tekmovalcev s podobno številko spremljevalnih oseb in navijačev ter spletni prenos na naših številnih najpomembnejših trgih pričajo o promocijskem potencialu prireditve. Pester program in pričakovanih več kot 8.000 ustvarjenih prenočitev pa, ob ustreznem trajnostnem pristopu k načrtovanju in izvedbi prireditve, prinašajo številne koristi tudi za lokalno gospodarstvo in skupnost.«