Napovedujemo: poletje na Bledu

17.05.2024 | Novice

Sprehod ob Blejskem jezeru© Boris Pretnar

Pestro majsko dogajanje že napoveduje dinamično poletje na Bledu, ki bo tudi letos potekalo na način usmerjanja turističnih tokov, spodbujanja obiskovalcev pri pisanju skupne zelene blejske zgodbe in povabila v razkošno zeleno dnevno sobo, ki gosta nagovarja k odgovornemu turizmu, ki ohranja okolje in lepote edinstvenega Bleda. Nekaj novosti in napovedi predstavljamo v nadaljevanju.

Trajnostna mobilnost in zelene prakse

Za namen prometne razbremenitve bodo tudi letos v juliju in avgustu vzpostavljene tri brezplačne linije Bled Busa s traso okoli jezera, povezovanjem okoliških vasi s centrom in linijo na Pokljuko.

Projekt, »Vprašaj me, sem domačin«, ki uspešno deluje že od leta 2018, bo zaživel tudi letos, in sicer med 1. julijem in 15. septembrom. Z njim učinkovito nagovarjamo goste, jih usmerjamo na površine, namenjene določenim aktivnostim in spodbujamo k trajnostnemu vedenju.

Projekt ASK ME I'M LOCAL

Prenovljene in atraktivne vsebine

V Soteski Vintgar so letos predstavili nadgradnjo krožne poti in vključitvijo dveh tematskih poti – unikatno izkustveno in interpretacijsko doživetje, ki so ga poimenovali Vintgarjenje, nakup vstopnic je digitaliziran, na voljo je tudi strokovno vodenje po soteski. Parkiranje avtomobilov neposredno pred Sotesko Vintgar ni več možno, zato so uredili brezplačni električni Vintgar Shuttle, ki sotesko povezuje s tremi bližnjimi parkirišči – centralno parkirišče Vintgar Lip, Vintgar Blejski grad in Vintgar Blejska Dobrava. Neposredno pred sotesko so na voljo parkirišča za motorje in kolesa. 

Na Homu so prenovili 1,2 kilometra dolgo pravljično-tematsko pot v Začaran gozd, ki predstavlja aktiven izlet za celo družino. Med krošnjami nad Zasipom so postavili sodobno infrastrukturo, gozdne učilnice za prosto igro, nove didaktične pripomočke in dejavnosti, ki so prilagojene tudi za otroke s posebnimi potrebami. Pri prenovi so k sodelovanju povabili različne strokovnjake, od logopedinje, sociologinje, glasbenice in strokovnjakinje za senzoriko in motoriko, ki so tudi strokovno podkrepile dejavnosti Začaranega gozda.

Od 1. junija do 30. septembra 2024 bodo vsak petek potekali redni enourni vodeni ogledi Bleda, z začetkom ob 10. uri in zbornim mestom pred Turistično informativnim centrom Bled (Cesta svobode 10). Na ogled se je potrebno prehodno najaviti prek e-naslova , najkasneje do 8. ure na dan vodenja, vstopnice so na voljo po ceni 10,00 EUR, za imetnike kartice Julijske Alpe: Bled je ogled brezplačen.

Voden ogled Bleda© Anja Šmit

Dogodki v poletnih mesecih

Med 28. 6. in 1. 9. bodo v sklopu Blejskega poletja potekali koncerti na promenadi. Blejski dnevi, z vrhuncem prireditve lučke na jezeru, bodo potekali 19., 20. in 21. julija. Tudi letos bomo predvajali filme na tribunah v Veliki Zaki v sklopu cikla dogodkov Piknik kino, ki bo potekal julija in avgusta.

Lučke na jezeru

Koristne in uporabne informacije

Za obiskovalce kraja so na voljo zemljevidi pohodniških in kolesarskih poti ter zemljevid Odkrijte Bled v angleško-slovenski različici. Vse tiskovine komunicirajo blejsko zeleno zgodbo in načela trajnostnega ravnanja v kraju.

Zemljevid kolesarskih poti

Podkast oziroma zvočna oddaja Bled – je to najlepši kraj na svetu? z voditeljem Noahom Charneyjem v več epizodah osvetljuje lepote Bleda, predstavlja lokalno prebivalstvo, kulinariko in doživetja – skratka vse, kar gostje potrebujejo za pripravo na popoln oddih ali dopust. Do danes je izšlo 7 epizod, ki govorijo o Blejskem gradu in otoku, mitih in legendah, gost podkasta je bil tudi Janez Fajfar, ki je Bledu županoval kar 16 let in je s poslušalci delil zgodovinski pregled Bleda z okolico.

Podkast je v angleškem jeziku, dosegljiv na platformah Apple Podcast, Spotify, Amazon, YouTube in uradni strani Javnega zavoda Turizem Bled www.bled.si/podcast.