Na Bledu v pričakovanju izziva Spartan Race hosted by I feel Slovenia

17.05.2024 | Novice

Spartan

Telesna moč, disciplina, vztrajnost in premagovanje lastnih omejitev – vse to so kvalitete tekmovalcev, ki se bodo ta konec tedna, 18. in 19. maja, preizkusili v izzivu Spartan Race hosted by I feel Slovenia. Neokrnjena narava ikonične alpske kulise bo prizorišče svetovno znane serije tekov z ovirami, ko se bo v dveh dnevih, na treh razdaljah in v treh kategorijah pomerilo več kot 3.000 tekačev iz 35 držav.

Športno-rekreativni izziv z alpsko kuliso

Spartan Race je izziv, primeren za vse starosti in pripravljenost tekačev, tudi za gibalno omejene osebe in otroke. Tekmovalci se bodo zbrali v Mali Zaki in pomerili na treh razdaljah (Sprint: 5 km in 20 ovir; Super: 10 km in 25 ovir; Beast: 21 km in 30 ovir), v treh kategorijah (Elite za resne športnike, po starostnih skupinah in v odprti kategoriji - tudi za rekreativce in skupine prijateljev), otroci pa se bodo preizkusili na svojem poligonu Kids Race - tekmovalno ali netekmovalno.

spartan-ovira (1) spartan-ovira (2)

Trasa izziva v 70 % poteka po že obstoječih stezicah, gozdnih, pohodniških, planinskih in poljskih poteh. Nekatere od teh so bolj uhojene, druge bolj zaraščene, večina njih pa ni markiranih in vrisanih v aplikacijah – skupno jim je, da se vijejo po naravi.

Zeleno alpsko središče je idealno izhodišče za aktivno počitnikovanje v vseh letnih časih

Dogodek Spartan Race Bled hosted by I feel Slovenia organizira podjetje Ekstrem d.o.o. v so-organizaciji Javnega zavoda Turizem Bled, gosti pa ga Slovenska turistična organizacija.

Vodja produkta športnega turizma in komuniciranja s poslovnimi javnostmi pri STO Metka Pirc je poudarila pomen promocije Slovenije kot izjemne destinacije za športni turizem. »Slovenska turistična organizacija (STO) z veseljem nadaljuje sodelovanje kot glavni partner prireditve Spartan Race hosted by I feel Slovenia. S partnerskim pristopom potrjujemo našo zavezo k promociji Slovenije kot izjemne destinacije za športni turizem in doživetja v naravi ter vrednost znamke I feel Slovenia. Več kot 3.000 tekmovalcev s podobno številko spremljevalnih oseb in navijačev ter neposredni spletni prenos na številnih najpomembnejših trgih slovenskega turizma pričajo o promocijskem potencialu prireditve. Pester program in pričakovanih več kot 8.000 ustvarjenih prenočitev pa, ob ustreznem trajnostnem pristopu k načrtovanju in izvedbi prireditve, prinašajo številne koristi tudi za lokalno gospodarstvo in skupnost. Prepričani smo, da bo Spartan Race nepozabno doživetje.«

spartan-bled spartan-routes

Ob najavi dogodka je Simon Rožnik, direktor podjetja Ekstrem dodal: »S sodelavci že komaj čakamo, da se dogodek prične, saj je odziv res dober. Prejeli smo več kot 3.000 prijav iz več kot 35 držav sveta, velika večina tekmovalcev pa bo na Bled prišla iz tujine za več dni. Potrudili se bomo izpeljati vrhunski dogodek, tako da ga bo tudi lokalna skupnost sprejela kot dobro obogatitev turistične ponudbe. Spartanci so ljubitelji aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, kar sovpada z nacionalno in lokalno turistično usmeritvijo, sam Bled pa je biser slovenskega turizma in kulisa Triglavskega narodnega parka je še dodaten magnet za tekmovalce, da so med številnimi teki Spartan po celem svetu izbrali prav našega.«

Spartan Race ogrevanje© Nik Beroncelj / Extrem.si

»Letos premierno gostimo organizacijsko in izvedbeno izjemno zahteven projekt Spartan Race, ki ga brez podpore in sodelovanja lokalne skupnosti ter lastnikov zemljišč ne bi bilo moč izvesti, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Kljub slabemu vremenu v zadnjih tednih nam je traso uspelo pravočasno postaviti in povezati v zaključeno celoto, ki bo zagotovo navdušila tudi tekmovalce,« je poudaril Blaž Veber, direktor Javnega zavoda Turizem Bled in nadaljeval: »Ljudje Bled obiskujejo zaradi narave. Gostom kraj predstavljamo kot vodilno zeleno alpsko središče in idealno izhodišče za odkrivanje Julijskih Alp, ki nudi številne športne aktivnosti v vseh letnih časih. Te omogočajo vrsto aktivnosti, privlačnih tudi za turiste, ki si jih na Bledu želimo, predvsem za skupine, ki se želijo aktivno udejstvovati v naravi, tako športno kot sprostitveno – med te spadajo tudi športne avanture, kot je Spartan Race. Bled ima karakter, ki privlači aktivnega gosta zato verjamem, da bo izziv Spartan Race prek zadovoljnih udeležencev dosegel goste širom sveta, ki iščejo svojo naslednjo destinacijo za aktivno počitnikovanje.«

Dogodki na Bledu z mislijo na trajnostno ravnanje v smeri zmanjšanja vplivov na okolje

Dogodek je organiziran z mislijo na trajnostno ravnanje in delovanje v smeri zmanjšanja vplivov na okolje. Obiskovalce in udeležence vabimo, da se dogodka udeležijo na način trajnostne mobilnosti in se na Bled pripeljejo z vlakom ali avtobusom.

V času prireditve bodo parkirišča za obiskovalce in tekmovalce na voljo na vseh plačljivih občinskih parkiriščih. Priporočamo parkiranje na tistih, kjer je na voljo časovno neomejeno parkiranje (P12 – Seliše, P14 – Vrtec, P15 – Osnovna šola, P16 – Osnovna šola 2, Zdravstveni dom, parkirnina hiša TC Bled, železniška postaja, Lake Bled Parking in parkirišče Betin). Več informacij o parkirnih mestih na Bledu je na voljo tukaj

parkirisce betin© Maja Pančur

V soboto, 18. in v nedeljo, 19. maja, bosta po Bledu krožila avtobusa, ki zagotavljata brezplačen prevoz za tekmovalce in obiskovalce. Krožna vožnja bo potekala na relaciji Glavna avtobusna postaja Bled – Postajališče Union – Avtobusna postaja Rečica – Mala Zaka. Avtobusa bosta za potnike na voljo vsakih 20 minut, z začetkom krožnih voženj ob 6.50 in zaključkom ob 14.30 v soboto in ob 13.30 v nedeljo. Po tej uri bo en avtobus s krožno vožnjo nadaljeval na isti relaciji do 20. ure, vozil pa bo vsakih 30 minut oziroma dokler se ne zapolni.

Cestne zapore v času dogodka

V soboto, 18. in v nedeljo, 19. maja, bo med 8. in 22. uro veljala popolna zapora od križišča s Kolodvorsko in Župančičevo cesto do Veslaškega centra v Mali Zaki, prehod bo dovoljen za avtobus, stanovalce in organizatorje dogodka.

Na ostalih cestah in prehodih bodo urejene delne do petminutne zapore ob prehodu tekmovalcev. Za delne zapore na Kidričevi cesti v Veliki Zaki, Aljaževi cesti na križišču z Razgledno cesto, Aljaževo cesto na križišču s Kolodvorsko cesto, Aljaževo cesto na križišču s Prisojno ulico in Kolodvorsko cesto na križišču »za žago« in Cesto za gradom, bodo na licu mesta skrbeli reditelji.

Veslaška promenada bo v času prireditve prehodna po desni strani jezera, tekmovalci izziva Spartan Race bodo tekli po levem delu, ki bo zavarovan s trakovi.

spartan-zapora-ceste© Nika Pirnar